Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Είναι ένας ακάματος υπερασπιστής του κυπριακού αμπελώνα, ένας πρεσβευτής της παράδοσης και του τοπικού πλούτου της Κύπρου. Μετά από πολύχρονη εμπειρία στο τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του υπουργείου Γεωργίας, ο Ανδρέας Κυριακίδης δημιούργησε το 1987 στη γενέτειρά του Παναγιά της Πάφου το πρώτο οινοποιείο αποκλειστικά με κρασιά από γηγενείς ποικιλίες, πολλά χρόνια προτού κινήσουν το ενδιαφέρον των συναδέλφων του.
«Θεώρησα ότι ήταν ίσως ο μοναδικός τρόπος να απευθυνθούμε προς τα έξω με ποιοτικό κρασί από τις γηγενείς ποικιλίες που είχαμε τότε υπόψιν μας. Όραμά μου η βελτίωση της ποιότητας και σε βάθος χρόνου να δούμε με ένα σωστό πρόσωπο τον οποιονδήποτε στα μάτια εάν θέλουμε να επιβιώσουμε στον ανταγωνισμό, διότι τιμολογιακά δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τη διεθνή αγορά».
Έπαιξε με την παράδοση, την επαναπροσδιόρισε, στήριξε αμπελουργούς, έδωσε βήμα στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού και τις διαφήμισε με τον καλύτερο τρόπο. Ξεκίνησε με Ξυνιστέρι, Μαύρο και Μαραθεύτικο, στη συνέχεια φύτεψε με αγώνα Γιαννούδι, Όφθαλμο, Σπούρτικο και Πρωμάρα και με προσήλωση στον στόχο του κατάφερε να αναδείξει το οινοποιείο Βουνί Παναγιάς. «Σήμερα οι προσκλήσεις είναι διαφορετικές. Ξεκινήσαμε ένα άλλο πλάνο, σε συνεργασία με τους γιούς μου, ώστε να συνεχίσουν και να συμπληρώσουν το δικό μου όραμα», υποστηρίζει ο ίδιος.
«Η κάθε ποικιλία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες», συμπληρώνει ο μεγαλύτερος γιός του Γιάννης Κυριακίδης. «Εμείς ως οινοποιοί, πρέπει να χειριστούμε καλύτερα την κάθε ποικιλία στο αμπέλι και στο οινοποιείο, για να την εκφράσουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων της». Μαζί με τον αδελφό του Παύλο, έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια το οινολογικό κομμάτι του οινοποιείου με πολύ καλά αποτελέσματα. «Το μέλλον της αμπελουργικής Κύπρου περνά μέσα από τις γηγενείς ποικιλίες» καταλήγει. Σήμερα το οικογενειακό, επισκέψιμο οινοποιείο διαθέτει 10 ετικέτες κρασιών που αναδεικνύουν το terroir της περιοχής με ναυαρχίδα το «Μπάρμπα Γιάννης» από Μαραθεύτικο καθώς και δύο ετικέτες ζιβανίας, η μια παλαιωμένη.
Παράγει 300.000 φιάλες κρασιού ετησίως εδώ και 21 χρόνια και απασχολεί μονίμως 9 άτομα και 2-3 εποχικούς εργάτες. Ο Ανδρέας Κυριακίδης είναι ένας ταπεινός εργάτης που δεν διεκδίκησε τις δάφνες που του αναλογούν. Μεθοδικός και πιστός στις γηγενείς ποικιλίες, επέλεξε συνειδητά να μείνει στην ύπαιθρο. Δημιουργεί κρασιά με χαρακτήρα, ιστορία και βαθιά σύνδεση με τον τόπο παραγωγής τους, αναβιώνοντας ξεχασμένες ποικιλίες. Είναι ένας παλιάς κοπής οικοδεσπότης, που έχει άποψη για όλα όσα πρέπει να γίνουν, ώστε το κυπριακό κρασί να εξελιχθεί και να βρει τη θέση του στη συνείδηση του οινόφιλου.
«Δεν υπάρχει εθνική στρατηγική στον αμπελουργικό τομέα. Πρέπει εμείς σαν σύνδεσμος οινοποιών να αναλάβουμε έναν ηγετικό ρόλο με πίεση προς το κράτος ή προσπάθεια να πεισθεί το κράτος ότι πρέπει να δημιουργηθεί, εάν θέλουμε να υπάρχει ο αμπελουργικός τομέας. Έχουμε ιστορία χιλιετηρίδων, έχουμε παράδοση, είναι κρίμα να τη χάσουμε».
Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση γιατί κατάφερε όχι μόνο να ξεχωρίσει και να αντέξει τόσα χρόνια αλλά και να εμπνεύσει. Είχε όραμα και πίστη στις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιού, ακολούθησε το ένστικτό του και με ανεξάντλητη υπομονή τα κατάφερε!
Παναγιά, τηλ. 26722770, www.vounipanayiawinery.com . Τα κρασιά του οινοποιείου Βουνί Παναγιάς τα βρίσκουμε σε κάβες και σούπερ μάρκετ.
Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου