Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Μια ξεχωριστή περίπτωση
Η επιτυχία των ροζέ κρασιών τύπου Προβηγκίας στο εξωτερικό, οδήγησε και τους Κύπριους παραγωγούς να στραφούν στο ροζέ. Στα φετινά βραβεία δοκιμάσαμε ροζέ για πρώτη φορά, γι’ αυτό και επιλέχθηκαν κυπριακές ετικέτες από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Κερδισμένος ο «Γρίφος 3» του οινοποιείου Βλασίδη. Ένα ευκολόπιοτο, φιλικό κρασί με ζωντανό χρώμα, ευχάριστη δροσιστική επίγευση με διάρκεια και απαλά αρώματα.
Ο Σοφοκλής Βλασίδης είναι ένας από τους πρωτεργάτες της αναγέννησης του κυπριακού κρασιού. Ξεκίνησε ως σύμβουλος οινολόγος σε περιφερειακά οινοποιεία και το 2012 εγκαταστάθηκε στο δικό του σύγχρονο και πολλά υποσχόμενο οινοποιείο στο Κοιλάνι, βάζοντας τον πήχη ψηλά. «Το κτήριο και ο αμπελώνας ήταν όνειρο ζωής» λέει ο ίδιος. «Η επιτυχία του Γρίφος 3 βασίζεται στις δύο κλασικές ποικιλίες για ροζέ, το Shiraz και το Grenache. Σε ένα ζεστό κλίμα όπως στην Κύπρο, μπορείς να φτιάξεις πολύ καλά κόκκινα σταφύλια».
Ο καινοτόμος οινοποιός πειραματίζεται συνεχώς και τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στις γηγενείς ποικιλίες. «Είναι το μέλλον του κυπριακού αμπελώνα». Πιστεύει πολύ στο Γιαννούδι και μια μικρή ποσότητα βρίσκεται ήδη σε βαρέλια για να κυκλοφορήσει το 2021.
«Το κυπριακό κρασί έχει ανεβάσει πολύ την ποιότητα. Τώρα πρέπει να μπούμε μέσα στον αμπελώνα, να τον διορθώσουμε, για να πάμε στο επόμενο στάδιο. Θέλει χρόνο, αλλά μπορεί να γίνει. Να ανεβούμε λίγο τιμολογιακά και να αντιμετωπίσουμε τα υψηλής τιμής κρασιά. Κρασί από συγκεκριμένο αμπελώνα, ποικιλία που να ταιριάζει με την περιοχή, για να έχει αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα ανεβάσουν την ποιότητα», ξεκαθαρίζει χαράζοντας τον δρόμο που θα διανύσει τα επόμενα χρόνια.
Κοιλάνι, τηλ. οινοποιείου: 97789560, www.vlassideswinery.com. Το Γρίφος 3 του οινοποιείου Βλασίδη, το βρίσκουμε σε κάβες και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ
Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου