Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Άρτος με ουσία, χωρίς θέαμα
Το ψωμί είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Οι συμβολισμοί του πολλοί. Έτσι και για την εταιρεία Α. Ζορπάς & Υιοί Λτδ. Οι Φούρνοι Ζορπάς ξεκίνησαν το 1975 στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας. «Τότε ήμασταν τέσσερα άτομα και σήμερα είμαστε 2.500», λέει ο κ. Τάσος Ζορπάς, εκτελεστικός διευθυντής παραγωγής, ο οποίος μιλάει για τους εργαζόμενους του σαν να είναι όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας.
Φυσικά, και οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Ζορπάς μεγάλωσαν και συνεχώς αναβαθμίζονται. Από μία αυλή το 1975 το 2018 ο ωφέλιμος χώρος είναι γύρω στις 30.000 τετρ. μ. και ο φούρνος της αυλής σήμερα έχει αντικατασταθεί με τελευταία τύπου μηχανήματα, αλλά με τον άνθρωπο να μην έχει εκλείψει από την εξίσωση.
Η θέρμη των φούρνων Ζορπά και η θαλπωρή που δείχνει ο κ. Ζορπάς για την εταιρεία του και τους ανθρώπους της δεν μπορεί να μη βγαίνει τελικά και στο ψωμί των Φούρνων Ζορπά: «Το αθηενίτικο ψωμί του Ζορπά το κάνει ξεχωριστό η αγάπη και η φροντίδα που δίνουμε συνεχώς στα ψωμιά μας και στις συνταγές μας», αυτή η φράση δεν είναι κενή περιεχομένου και μάλιστα η συνταγή του αθηενήτικου ψωμιού που εκτελείται όλα αυτά τα χρόνια έχει μείνει αναλλοίωτη από τότε.
Στη μονάδα παραγωγής των Φούρνων Ζορπάς στην Αθηένου παράγονται καθημερινά τρεις με τρεισήμισι χιλιάδες καρβέλια την ημέρα και μπορεί να μην μας αποκάλυψαν τη συνταγή, αλλά το βασικό συστατικό της είναι ένα, η αγάπη που βάζουν για τη δουλειά τους. Η Ζορπάς για το μέλλον έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, αλλά κύριο μέλημά της είναι η συνεχής αναβάθμιση και να προσφέρουν στον καταναλωτή ό,τι καλύτερο μπορούν. - ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ
www.zorbas.com.cy. To αθηενίτκο ψωμί θα το βρείτε στους Φούρνους Ζορπά, σε όλες τις πόλεις.
Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου