Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Επενδύοντας στην ποιότητα
Τι γυρεύει ένας βέρος Κρητικός στην Κύπρο; Η αγάπη του Σάββα Φακουκάκη για τη μετέπειτα γυναίκα του, τον οδήγησε πριν από 25 χρόνια στη μεγαλόνησο. Ξεκίνησε να δουλεύει ως χημικός τροφίμων, συνάμα μπήκε συνεταίρος και στο οινοποιείο Άης Αμπέλης. Κάποια στιγμή αποχώρησε, όμως το πάθος του για το κρασί τον οδήγησε στα Λεύκαρα όπου δημιούργησε το Κτήμα Δαφέρμου το 2012. «Η επιτυχία του Δαφέρμου Λευκό οφείλεται στον συνδυασμό της γηγενής ποικιλίας Ξυνιστέρι, της ελληνικής ποικιλίας Ασύρτικο, με την προσθήκη ενός μικρού ποσοστού Chardonnay. Βγάζει ένα λευκό κρασί με ωραία, ευχάριστη οξύτητα και αρωματικό δυναμικό, που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» τονίζει ο κ. Φακουκάκης.
Με ενεργή δραστηριότητα στο μάρκετινγκ, επιβεβαιώνει την άποψη αρκετών ότι το στυλ των κρασιών ενός οινοποιείου αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ιδιοκτήτη. Σε συνδυασμό με το έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής, δίνει στο Κτήμα Δαφέρμου τον ξεχωριστό χαρακτήρα του. «Οι γηγενείς ποικιλίες που αναδεικνύονται τώρα, θέλουν σε ορισμένους τομείς κάποια ενίσχυση μέχρι να τις μάθουμε σωστά», επισημαίνει.
Το σύγχρονο οινοποιείο του έχει χτιστεί με σεβασμό στο περιβάλλον, σε μια προνομιακή θέση με πανοραμική θέα. «Πιστεύω στο κυπριακό κρασί. Ξεκίνησα το οινοποιείο με στόχο να δείξω μια άλλη μορφή του κυπριακού αμπελώνα και ταυτόχρονα να το κάνω καθαρά επισκέψιμο. Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να φτιάξουμε τους σωστούς αμπελώνες, με τις σωστές ποικιλίες για να παράγουμε ακόμα καλύτερα κρασιά».
Το οινοποιείο στα μόλις έξι χρόνια λειτουργίας του διαθέτει τέσσερις ετικέτες, με στόχο προσήλωση σε κρασιά μόνο από ποικιλιακά σταφύλια και αμπελώνες.
Πάνω Λεύκαρα, τηλ. 70008373, www.dafermouwinery.com. Τα κρασιά του οινοποιείου «Κτήμα Δαφέρμου» , τα βρίσκουμε σε κάβες και σούπερ μάρκετ.
Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου