
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νίκος Λουκά - Food styling: Λάουρα Κολοκασίδου
Αποθήκευση για αργότεραΤούτη την εποχή του χρόνου που οι θερμοκρασίες πέφτουν, τα βράδια γλυκαίνουν και οι σπιτικές γεύσεις βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο, ένα ωραίο κρασί απο το κτήμα ΓΑΙΑΣ απογειώνει πάντα την εμπειρία μιας σύναξης.
Υλικά
- 1 κιλό μηρούς από κοτόπουλο (με κόκκαλο και δέρμα)
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. κριθαράκι
- 100 γρ. κληματόφυλλα
- 200 γρ. λευκό κρασί
- Θαλασσινό αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
- 300 γρ. σταφύλι (χωρίς κουκούτσια)
- 200 γρ. φέτα
MONOGRAPH Αγιωργίτικο,
GAIA WINES, ερυθρό
Διαδικασία
- Μαραίνουμε τα κληματόφυλλα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό. Τα στραγγίζουμε, τα τυλίγουμε όλα μαζί και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο κι όταν ζεσταθεί κοκκινίζουμε ελαφρά το κοτόπουλο. Μεταφέρουμε σε πιάτο και ρίχνουμε το κρεμμύδι.
- Όταν μαραθεί ρίχνουμε το κριθαράκι και ψήνουμε για 1’. Προσθέτουμε τότε τα κληματόφυλλα, το κρασί, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Ρίχνουμε το σταφύλι και μεταφέρουμε σε κεραμικό ταψί φούρνου. Τοποθετούμε το κοτόπουλο μέσα στο ταψί και προσθέτουμε 500 γρ. κοχλαστό νερό. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο (αν το ταψί δεν έχει κάλυμμα) και ψήνουμε για 30’. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό, ρίχνουμε τη φέτα κομμένη σε κύβους ή θρυμματισμένη και ψήνουμε για 20’ ακόμα. Σερβίρουμε αμέσως.