
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νίκος Λουκά - Food styling: Λάουρα Κολοκασίδου
Αποθήκευση για αργότεραΗ διακριτική γλύκα από το σιρόπι από σταφύλι σε συνδυασμό με τον χυμό από λεμόνι, σε δύο πιάτα που μυρίζουν φθινόπωρο.
Υλικά
(για κάθε 1 κιλό αρνί)
- 1 κιλό αρνί μπούτι, σε φέτες
- 500 γρ. μικρές πατάτες
- 200 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. λευκό κρασί
- 100 γρ. έψημα
- θαλασσινό αλάτι
- χοντροκοπανισμένο πιπέρι
- 2 φύλλα δάφνη
- 25 γρ. χυμός λεμονιού Papafilipou
Διαδικασία
- Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Κοκκινίζουμε πρώτα τις πατάτες και τις βγάζουμε σε πιάτο. Συνεχίζουμε με το κρέας σε δυνατή φωτιά και σε μια στρώση. Όταν κοκκινίσει, το γυρίζουμε και από την άλλη μεριά. Με τον ίδιο τρόπο κοκκινίζουμε όλο το κρέας που έχουμε να ψήσουμε.
- Το μεταφέρουμε στη συνέχεια σε κατσαρόλα και βάζουμε πάνω από αυτό τις πατάτες. Πίσω στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Κοκκινίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε το έψημα, το κρασί, αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το κρέας και τις πατάτες.
- Καλύπτουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 45’ σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε στη συνέχεια τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30’ (με μισο-σκεπασμένη κατσαρόλα). Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.