Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Στη λουκουμοποιία Συκουτρής όπου παράγεται ένα εξαιρετικό παραδοσιακό προϊόν. H κ. Συκουτρή έχει εργαστεί με πάθος για την ιστορική τεκμηρίωσή του λουκουμιού και ως εκ τούτου για τη διάσωσή του.
Η ιστορία της Σύρας σε μία μπουκιά
«Ονομάζομαι Ντίνα Συκουτρή-Ανδριωμένου, είμαι η δεύτερη γενιά από τους πρόσφυγες γονείς μου που ήρθαν το ’22 στη Σύρο από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, ζυμώθηκα με την ιστορία της προσφυγιάς και του λουκουμιού, αυτήν υπηρετώ και αυτό συνεχίζουν τα παιδιά μου». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία της η 73χρονη Ντίνα Συκουτρή, παραλαμβάνοντας το βραβείο. Ακούραστη και αεικίνητη, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση φτιάχνοντας λουκούμια ξεχωριστής νοστιμιάς. Η συνταγή ίδια όπως παλιά: ζάχαρη, άμυλο και εσάνς βράζουν χωρίς γλυκόζη μέσα σε μπακιρένια καζάνια. Το λουκούμι στήριξε την οικονομία του νησιού – κάποτε στην Ερμούπολη λειτουργούσαν περίπου 35 ζαχαροπλαστεία. Η κ. Συκουτρή έχει μελετήσει όσο κανείς άλλος την ιστορία του γλυκού: «Χιώτες και Ψαριανοί έφτασαν στη Σύρο μετά την καταστροφή των νησιών τους, το 1822-1824, και από αυτούς γεννήθηκε και η Ερμούπολη, και το συριανό λουκούμι. Το λουκούμι ήταν αυτό που, τρώγοντάς το, γαλήνευε την ψυχή των απλών ανθρώπων και τα αρώματά του —μαστίχα, τριαντάφυλλο, περγαμόντο— θύμιζαν και θυμίζουν τις χαμένες πατρίδες τους. Η Ερμούπολη είναι χτισμένη πάνω σε δύο πυλώνες, στο αλάτι και στη ζάχαρη. Στο αλάτι γιατί θεμελιώθηκε μέσα στη θάλασσα και στη ζάχαρη γιατί με αυτό το προϊόν κατόρθωσε να γίνει διάσημη πριν ακόμα εμφανιστούν τα μεγαλόπρεπα μαρμαρόχτιστα κτίρια. Δύο αιώνες τώρα, καλύπτει σχεδόν όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, αποδεικνύοντας πως ό,τι έχει σταθερό ιστορικό υπόβαθρο και ρίζες επικρατεί των εφήμερων και ευκαιριακών προϊόντων. Το αποδεικνύουν ο 19ος αιώνας και οι αρχές του 20ού, με την πληθώρα των βραβεύσεών του σε εκθέσεις, η κατανάλωσή του σε βασιλικές αυλές, πρεσβείες, προξενεία», λέει χαρακτηριστικά. Φρουρός της ιστορικής μνήμης, έχει δημιουργήσει με μεράκι την έκθεση του λουκουμιού στο Βιομηχανικό Μουσείο της Σύρου, με βιβλία, φωτογραφίες, κουτιά και άλλα παλιά αντικείμενα τα οποία από έφηβη συγκέντρωνε ευλαβικά. Μέσα από αυτήν ο επισκέπτης μαθαίνει την ιστορία του λουκουμιού αλλά και του ίδιου του τόπου. Μια ζωή ολόκληρη αφιερωμένη στο συριανό λουκούμι και στους ανθρώπους που το υπηρέτησαν και συνεχίζουν να το υπηρετούν.
Διεύθυνση εργαστηρίου: Μυστρά 8, Ερμούπολη, Τ/22810-81.390. Τα λουκούμια βρίσκουμε, εκτός από τη Σύρο, σε πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα