Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Εκλεκτή παραδοσιακή λούντζα
«Επιμένουμε να παράγουμε τα αλλαντικά μας με τον παραδοσιακό τρόπο, με τη διαδικασία που γινόταν από παλιά, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών. Για εμάς το πιο σημαντικό για τη συντήρησή τους είναι ο φυσικός τρόπος», σημειώνει η Νίκη Καυκαλιά, η οποία μαζί με την αδερφή της Γεωργία διατηρούν το εργαστήριο παραγωγής και το κατάστημά τους στον Αγρό.
Από το 1978 ο θείος του πατέρα τους, Νικόδημος, είχε το μεράκι να φτιάξει παραδοσιακά αλλαντικά εμπορίου. Στη συνέχεια μετέφερε την τεχνογνωσία στους γονείς τους, Χρυσόστομο και Ελπίδα, και εκείνοι στις κόρες τους για να συνεχίσουν να φτιάχνουν με τον ίδιο τρόπο ποιοτικά παραδοσιακά αλλαντικά.
Η επιτροπή γευσιγνωσίας ανάμεσα σε οκτώ λούντζες και άλλα τόσα χοιρομέρια, προτίμησε τη λούντζα του Καυκαλιά για την υπέροχη γεύση της. Από χοιρινό φιλέτο, σκούρο χρώμα, έντονη μυρωδιά κρασιού και καπνού και ελαφρώς αλμυρή γεύση. Το βασικότερο; Επιλεγμένη πρώτη ύλη, σωστή ωρίμανση, χαμηλή υγρασία, κάπνισμα για μία εβδομάδα, «μαζί με την αγάπη και το μεράκι που έχουμε για τη δουλειά μας», τονίζουν οι αδερφές Καυκαλιά.
Εκλεκτή λούντζα από μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία συμπράττει μαζί με άλλες για να αναδειχθούν τα τοπικά αλλαντικά της Πιτσιλιάς σε Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), και εργάζεται με ζήλο για την ποιότητα των προϊόντων που παράγει.
Παραδοσιακά αλλαντικά Καυκαλιά, Κυριάκου Απέητου 36, Αγρός, τηλ. 25521426. Τα βρίσκουμε σε υπεραγορές και σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων.