Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Η ξεχασμένη ποικιλία
Η αναγέννηση του κυπριακού κρασιού περνάει μέσα από τα περιφερειακά οινοποιεία και τα πρόσωπα, δημιουργώντας νέα δεδομένα με την αξιοποίηση γηγενών ποικιλιών.
Ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου Άης Αμπέλης, Γιώργος Τρυπάτσας πίστεψε στις δυνατότητες της Μωροκανέλλας που είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί. Την ξαναφύτεψε πειραματικά, δημιούργησε νέους αμπελώνες με πολλή δουλειά και την επανέφερε στο προσκήνιο, πρώτος σε εμπορική κλίμακα. Ένα ιδιαίτερο κρασί με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, φρουτώδη αρώματα και ευχάριστη επίγευση.
«Ο στόχος μας ήταν από την αρχή συγκεκριμένος, να φτιάξουμε κρασιά υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είδαμε ότι η Μωροκανέλλα προσφέρει ένα κρασί μοναδικό και αυτή είναι η χαρά της δουλειάς: να φτιάξουμε κρασιά που μπορούν να δώσουν στοιχεία, δεδομένα, γεύσεις και αρώματα μοναδικά για την ποικιλία και τον τόπο που τα παράγει».
Ένα από τα στρατηγικά σχέδια του επισκέψιμου οινοποιείου στο Καλό Χωριό Ορεινής είναι η ανάπτυξη των ιδιόκτητων αμπελώνων του. Σήμερα καλύπτουν 70 δεκάρια και με τους συνεργαζόμενους φτάνουν τα 400 δεκάρια. Παράγει ετησίως 180.000 φιάλες, διαθέτει εννιά ετικέτες με έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες και εξάγει μικρές ποσότητες σε Γερμανία, Ελβετία και Κίνα.
Η Κύπρος διαθέτει εξαιρετικό συνδυασμό εδαφικών και κλιματικών συνθηκών. Τα τελευταία χρόνια η πορεία προς την ποιοτική καταξίωση κινείται πιο γρήγορα, ο αμπελώνας αναδιαρθρώνεται με αυτόχθονες ποικιλίες και τα κυπριακά κρασιά προσελκύουν το ενδιαφέρον. Η Μωροκανέλλα είναι ένα από αυτά!
Καλό Χωριό Ορεινής Λευκωσίας, τηλ. οινοποιείου: 99835663
Τη Μωροκανέλλα Άης Αμπέλης τη βρίσκουμε σε κάβες και επιλεγμένες υπεραγορές.