Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Η ισχύς εν τη ενώσει
Το τιμητικό βραβείο του «Γ» συνηθίζεται να δίνεται σε μια προσωπικότητα με σημαντικό έργο στον τομέα της έρευνας για τρόφιμα και κρασιά. Φέτος, απονεμήθηκε στην κοινότητα Αγρού της επαρχίας Λεμεσού. Ο λόγος απονομής του τιμητικού βραβείου στην κοινότητα Αγρού είναι διότι προωθεί συνέργειες μεταξύ του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα: παραγωγών, μεταποιητών και επαγγελματιών της εστίασης, που προαγάγουν τον γαστρονομικό πολιτισμό.
Στο ορεινό χωριό της Πιτσιλιάς παράγεται ροδόσταγμα από το τριαντάφυλλο «Ροδής Δαμασκηνής» και κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα καλοσχεδιασμένο φεστιβάλ. Ήρθαν σε συνεννόηση οι ντόπιοι, κινητοποιήθηκαν παραγωγοί, ενεργοποιήθηκαν καλλιέργειες.
Στον Αγρό παρασκευάζονται πολλά και διάφορα προϊόντα. Παραδοσιακά αλλαντικά από τις οικογενειακές βιοτεχνίες Καυκαλιάς, Δάσκαλος, Πέτρος Σταύρου, τα γλυκά κουταλιού της Νίκης, η ζιβανία Πετράλωνα, το ομότιτλο εμφιαλωμένο νερό της εταιρεία Φώτος Φωτιάδης. Μαζί με τη Συνεργατική Εταιρεία Τριανταφυλλοπαραγωγών, το εργαστήριο τριαντάφυλλων του Χριστάκη Τσολάκη και το ξενοδοχείο Ρόδον, έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Αγρός μαζί με άλλες έξι κοινότητες χωρών της Μεσογείου προβάλουν και προστατεύουν τη μεσογειακή διατροφή σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Σύντομα και τα αλλαντικά της Πιτσιλιάς θα μπουν στην κατηγορία Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).
Βραβεύσαμε τη συλλογική δράση του Αγρού, γιατί αναπτύσσει συνεργασίες και πρωτοβουλίες, χωρίς χρηματοδότηση από επίσημους φορείς και βάζει τα θεμέλια για τη σύγχρονη αποδοτικότητα του γαστρονομικού θησαυρού της περιοχής.