Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Τυρί με προσωπικότητα
Ελαστική υφή, διπλωμένο, με συμπυκνωμένη γεύση αιγινού γάλακτος, ισορροπημένη ένταση, χωρίς να είναι υπερβολικά αλμυρό. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που ενθουσίασαν την επιτροπή γευσιγνωσίας. Το χαλλούμι Κατσουράς ξεχώρισε με οργανοληπτικά κριτήρια μεταξύ δέκα αιγοπρόβειων χαλλουμιών από μικρές βιοτεχνίες του νησιού.
Η επιχείρηση δεν είναι μεγάλη. Το τυροκομείο στη Γαλαταριά της Πάφου είναι μια σύγχρονη μονάδα ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε έναν ιδανικό τόπο, που επιτρέπει στα ζώα να βοσκούν στη φύση και να παράγουν γάλα πρώτης ποιότητας. Με τέτοιο γάλα από τρεις συνεργαζόμενες φάρμες δημιουργεί ο Φίλιππος Φιλίππου και η οικογένειά του εξαιρετικό χαλλούμι, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.
Το έφτιαχνε η μητέρα του από το 1980 με γάλα, ζωική πυτιά, αλάτι και δυόσμο και από τότε που δημιουργήθηκε το τυροκομείο το 2008 με την επωνυμία Παραδοσιακά Προϊόντα Κατσουράς συνεχίζει με το ίδιο μεράκι να είναι η υπεύθυνη παραγωγής. «Η ποιότητα ξεκινάει από τη φάρμα. Το μυστικό είναι το αιγινό γάλα που είναι πιο κοντά στο μητρικό, με λιγότερα λιπαρά και να διατηρείς καθαρό το προϊόν», σημειώνει ο κ. Φιλίππου.
Στην αγορά δίνουν χαλλούμι, αναρή, τυρί φλαούνας και τραχανά, ενώ σε ξεχωριστή παραγωγή φτιάχνουν σιουσιούκκο, σταφίδα, έψημα και σταφυλόμελο. Παράγουν ετησίως 30 τόνους τυριών, 8-10 τόνους τραχανά και 8-10 τόνους σιουσιούκκο με ετήσιο τζίρο μισό εκατομμύριο ευρώ και εξάγουν μικρές ποσότητες σε Αυστραλία, Νότιο Αφρική, Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Μια επιχείρηση που δεν εφησυχάζει, αλλά αγωνίζεται και δημιουργεί.
Παραδοσιακά Προϊόντα Κατσουράς, Γαλαταριά, τηλ. 26722392, www.katsouras.com. Το βρίσκουμε σε μικρά σούπερ μάρκετ σε όλη την Κύπρο.