Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΗ μαρμελάδα λωτού είναι ο ιδανικός τρόπος για να απολαμβάνετε το φθινοπωρινό φρούτο όλο τον χρόνο. Με τη φυσική του γλύκα και το διακριτικό του άρωμα, ο λωτός γίνεται μια θαυμάσια μαρμελάδα, που ταιριάζει τόσο σε πρωινό με φρυγανιές και βούτυρο όσο και σε γλυκιές παρασκευές.
Υλικά
- 1 κιλό ώριμοι λωτοί, καθαρισμένοι
- 200 ml χυμός πορτοκαλιού
- 600 γρ. ζάχαρη
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
Διαδικασία
- Για τη μαρμελάδα λωτός, ξεκινάμε ξεφλουδίζοντας τους λωτούς και τους κόβουμε σε κομμάτια.
- Τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα ξύσματα και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 40 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο. Αν θέλουμε, με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα για να διαλυθούν όσα κομμάτια έχουν απομείνει.
- Μόλις δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε άλλα 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.