Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια κλασική συνταγή της παραδοσιακής βρετανικής κουζίνας, με τραγανή και βουτυράτη ζύμη και γέμιση από ζουμερό χοιρινό, μήλα, τσένταρ και μουστάρδα. Απολαύστε την ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, με ένα σκωτσέζικο ουίσκι.
Υλικά
- 2 φύλλα κουρού
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο + λάδι για το σκεύος
- 2 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 500 γρ. χοιρινό (προτιμάμε λιπαρό κομμάτι, όπως η πανσέτα), κομμένο σε κύβους 2 εκ.
- 1 μεγάλο μήλο κόκκινο (στάρκιν), καθαρισμένο και σε κύβους 2 εκ.
- 80 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την πίτα με χοιρινό σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μπέικον και το χοιρινό, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το μήλο, το τυρί, τη μουστάρδα, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Λαδώνουμε ελαφρά το σκεύος και απλώνουμε το ένα φύλλο ζύμης έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Aδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
- Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει και κολλάμε προσεκτικά τις άκρες των φύλλων.
- Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο, για να φεύγει ο ατμός.
- Αν θέλουμε, με τη ζύμη που περίσσεψε διακοσμούμε την επιφάνεια.
- Αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε για 15 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν σερβίρουμε.