Για τους τυχερούς καλεσμένους στο L’ Abbaye de Collonges (σ.σ. χώρος δεξιώσεων που δημιούργησε ο Bocuse κοντά στο βραβευμένο εστιατόριό του, L’Auberge du Pont de Collonges), οι διαφορές της εκεί εμπειρίας από μια παράσταση όπερας ήταν μικρές.
Τηγανητά, γεμιστά, με μυρωδικά, σάλτσα ή με το μελάνι τους, ακόμη και απλώς ψητά παραμένουν από τα πλέον αγαπημένα θαλασσινά είδη, ειδικά στους πιτσιρικάδες.
«Μετά το ποτό πρόσφεραν στον κάθε καλεσμένο μια χάλκινη κορινθιακή πιατέλα με ψωμί, κότα, πάπια, φασιανό, χήνα και άλλα φαγητά, και, αφού έπαιρνε ό,τι ήθελε ο καθένας από την πιατέλα του, την έδινε στους δούλους που στέκονταν πίσω του.»
«Η συνήθεια να γεμίζουν ένα πουλερικό και να το μαγειρεύουν κρατάει από την αρχαία Ελλάδα. Ο Αθήναιος μιλάει σε κάποιο σημείο για χήνα γεμιστή με φιστίκια»... γράφει ο Γιάννης Λεμονής.
Η ελληνική απάντηση στα ξενόφερτα μπλε τυριά είναι προϊόν ΠΟΠ και φτιάχνεται σε μικρά τυροκομεία των Κυκλάδων. Και είναι ένας πρώτης τάξεως μεζές για μερακλήδες.