Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Φωτογραφίες: Νέαρχος Παναγιώτου Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου
Ο γιατρός Ιωάννης Ιωαννίδης παρέα με τη σύζυγό του Γιαννούλα σε μια εκδρομή σε χωριό της Αυστρίας είχαν μια ξεχωριστή εμπειρία δοκιμάζοντας τοπικό κρασί σε ένα μικρό και φιλόξενο οικογενειακό οινοποιείο. Η ιδέα για ένα αντίστοιχο οινοποιείο στο Κοιλάνι δεν άργησε να ωριμάσει στο μυαλό τους. Ο γιατρός είχε παιδικές αναμνήσεις από το χωριό, μεγάλωσε μέσα στα αμπέλια, ο πατέρας του κάθε χρόνο έφτιαχνε κρασί και ο αμπελώνας της οικογενείας ήταν εκεί και τους περίμενε.
Το 1983 η Αγία Μαύρη έγινε το πρώτο μικρό οινοποιείο στην Κύπρο, δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλους οινοπαραγωγούς. Για το ζεύγος Ιωαννίδη λειτούργησε ως μια απόδραση από την καθημερινότητα. Μια ευχάριστη ενασχόληση για τις ελεύθερες ώρες που γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε πάθος. «Θέλαμε να κρατήσουμε την παράδοση και το κάναμε για χόμπι» λέει τώρα ο γιατρός. Γι’ αυτό και το ιατρείο που διατηρούσε στη Λεμεσό στήριξε τα πρώτα χρόνια το Οινοποιείο Αγία Μαύρη. Ειδικεύτηκαν στα γλυκά και ημίγλυκα κρασιά και το Μοσχάτο τους άρχισε να διακρίνεται ανελλιπώς στο Muscats du Monde. Το 2007 βραβεύτηκε ως το καλύτερο Μοσχάτο του κόσμου, μια τιμή που πολύ δύσκολα κατακτά κυπριακό κρασί, ενώ το 2019 ήταν μέσα στην πρώτη δεκάδα του έγκριτου διαγωνισμού. Έχει τιμηθεί και στα Βραβεία Ποιότητας 2016 του «Γ». Εκτός από το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας (Μαλάγα ονομάζεται στην Κύπρο), έχουν φυτέψει και λευκό Μοσχάτο μικρόρωγο, παρόμοιο με αυτό της Σάμου (το μοναδικό αμπέλι στο νησί) και μαύρο Μοσχάτο Αμβούργου.
Σε 50 δεκάρια αμπελώνα, ιδιόκτητου και συνεργαζόμενων φίλων και συγγενών, υπάρχουν επίσης οι ποικιλίες Ξυνιστέρι, Μαύρο, Λευκάδα, Shiraz, Mataro (γνωστό και ως Mourvèdre) και Μαραθεύτικο, μια προσθήκη των τελευταίων χρόνων. Η παραγωγή παραμένει μικρή, 50-60.000 μπουκάλια ετησίως με 14 ετικέτες κρασιών, οι περισσότερες γίνονται ανάρπαστες πριν ακόμα βγουν από το οινοποιείο. Ρώσοι, Σκανδιναβοί, Κινέζοι και Αμερικάνοι επισκέπτονται το οινοποιείο συστημένοι από φίλους, «η καλύτερη διαφήμιση που γίνεται από στόμα σε στόμα», δοκιμάζουν και αγοράζουν. Ο οινοτουρισμός αποτελεί σημαντική παράμετρο στη βιώσιμη ανάπτυξη του οινοποιείου στο Κοιλάνι, μια μοναδική ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια σχέση με τον καταναλωτή σε βάθος χρόνου, συνεισφέροντας παράλληλα και στην τοπική κοινωνία. «Η Κύπρος λόγω της ηλιοφάνειας και του κλίματος είναι ιδανική χώρα για παραγωγή γλυκών κρασιών» μας υπενθυμίζει ο κ. Ιωαννίδης, μια αρμονική σχέση που ξεκινά από τα παλιά χρόνια με την κουμανταρία.
Δεν έχει καιρό που πειραματίστηκαν με γλυκό Ξινυστέρι αποκομίζοντας θετικά σχόλια, ενώ η τελευταία τους ετικέτα ονομάζεται Ειδύλλιον, ένα ασυνήθιστο ημίξηρο κρασί από λευκό μικρόρωγο Μοσχάτο, που «φαίνεται να αρέσει πολύ». «Όταν βλέπω τον θαυμασμό στο πρόσωπο του ξένου και λέει πόσο ωραίο είναι το κρασί μας, αυτή είναι για μένα όλη η ευχαρίστηση» επισημαίνει η Γιαννούλα Ιωαννίδου. «Θέλουμε να κάνουμε καλό κρασί και να προβάλουμε την Κύπρο μας και ας μην έχουμε κέρδη», συμπληρώνει ο γιατρός. Μια επιθυμία που εκπληρώνεται και ανταμείβεται με βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Δύο δραστήριοι και φιλόξενοι οικοδεσπότες, που αγωνίζονται ώστε η ποιότητα του κυπριακού κρασιού να ξεχωρίζει και να έχει θέση στη διεθνή αγορά.
-Οινοποιείο Αγία Μαύρη
Κοιλάνι, Λεμεσός, Τ/25470225
ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ:
Σε ενημερωμένες κάβες και στο οινοποιείο (επισκέψιμο για γευσιγνωσία κρασιών καθημερινά και Σαββατοκύριακο).