Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Φωτογραφίες: Νέαρχος Παναγιώτου Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου
Τον οικογενειακό αμπελώνα αναφύτεψε, συγύρισε και μεγάλωσε ο Μάρκος Ζαμπάρτας και μπήκε δυνατά στο παιχνίδι με σοβαρότητα και προσήλωση από το 2014 αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το οινοποιείο. Το success story του Ροζέ Ζαμπάρτας αποθεώθηκε το 2019 με το χρυσό μετάλλιο στο International Rosé Championship. Οι κριτές μας ενθουσιάστηκαν στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου» με τα χαρακτηριστικά του: ξεχωριστό τριανταφυλλί χρώμα, καλή ισορροπία, πλούσιο στο στόμα, με αρώματα φράουλας, μικρών κόκκινων φρούτων και ροδιού, απολαυστική επίγευση. «Η επιτυχία του οφείλεται στην επιλογή των σωστών σταφυλιών από την ελληνική ποικιλία Λευκάδα και τη γαλλική Cabernet Franc και στην προσεγμένη οινοποίηση» εξηγεί ο Μάρκος.
Οινολόγος ο ίδιος, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στις γηγενείς ποικιλίες, «την αιχμή του δόρατος στην κυπριακή οινοποιία» όπως τονίζει. Πλαισιωμένος μαζί με τη γυναίκα του Marleen Brouwer από μια ικανή ομάδα και με δεξί χέρι τον γεωπόνο Χριστόδουλο Καραολή, φροντίζουν τους αμπελώνες τους 130 δεκαρίων (τα 70 ενοικιαζόμενα). Το οινοποιείο κυκλοφορεί στην αγορά 13 ετικέτες με τρεις σειρές κρασιών. Επενδύει στη δυναμική του single vineyard από επιλεγμένους αμπελώνες, «άλλαξε ο ορίζοντας», και κάνει πειραματικές οινοποιήσεις με άγνωστες ακόμα κυπριακές ποικιλίες όπως η Κανέλλα, το Κατωμυλίτικο και τον Μαρούχο για να αξιολογήσει την ποιότητά τους. Άμεση προτεραιότητα να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε αμπέλια και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στον οινοτουρισμό. Επιμονή, συνέπεια, σκληρή δουλειά και προσήλωση στην ποιότητα είναι οι παρονομαστές του Οινοποιείου Ζαμπάρτας στην εξίσωση αμπελοκαλλιέργεια και οινοπαραγωγή.
-Ροζέ Ζαμπάρτας
Γρηγόρη Αυξεντίου 39, Άγιος Αμβρόσιος, Λεμεσός, Τ/25942424, www.zambartaswineries.com
ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ:
Στις υπεραγορές, σε ενημερωμένες κάβες και στο οινοποιείο (επισκέψιμο για γευσιγνωσία κρασιών με κατ' επιλογήν διαμορφωμένα πακέτα).