Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Φωτογραφίες: Νέαρχος Παναγιώτου, Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου
Το boutique Οινοποιείο Αργυρίδης βρίσκεται σε ένα γοητευτικό πέτρινο château 200 ετών στη Βάσα Κοιλανίου και μετρά πέντε γενεές οινοποιών. Η Ρεβέκκα Αργυρίδη κρατά τα ηνία του οινοποιείου από το 2011 συνεχίζοντας το όραμα του πατέρα της Πάμπου. «Μας έδωσε ένα πολύ καλό θεμέλιο και γνώσεις και θεωρώ ότι οι στόχοι του εκπληρώνονται» λέει η ίδια.
Το Chardonnay είναι ίσως η πιο αγαπημένη ποικιλία κρασιού στον κόσμο, σκορπισμένη σε αμπελοτόπια σε όλες τις ηπείρους. Στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου» το Chardonnay του Αργυρίδη επικράτησε με σχετική άνεση ανάμεσα σε οκτώ λευκά κυπριακά κρασιά. Φινετσάτο, σαγηνευτικό, με λαμπερό αχνό κίτρινο χρώμα, δροσερή μύτη, ωραία οξύτητα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση, ενθουσίασε τους κριτές. «Είναι μια ποικιλία που αρέσει, πιστεύαμε από την αρχή ότι θα πάει πολύ καλά και μας ικανοποιεί η ποιοτική εξέλιξή της». Βρίσκεται σε δύο αμπελοτόπια στον ενιαίο, ιδιόκτητο αμπελώνα 80 δεκαρίων του οινοποιείου, σε ιδανικό υψόμετρο 950-1050 μέτρων στην περιοχή Λαόνα, όπου έχουν φυτευτεί και Cabernet Sauvignon, Merlot, Mourvèdre, Viognier και Μαραθεύτικο. Την ευθύνη της οινοποίησης έχει ο Σοφοκλής Βλασίδης και όπως τα περισσότερα οινοποιεία της Κύπρου δέχεται συμβουλές από εξωτερικούς συνεργάτες. Η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου είναι 38.000 φιάλες με 7 ετικέτες κρασιών, ενώ το Chardonney υπολογίζεται στα 6.500 μπουκάλια. «Στα κρασιά μας μεταφέρουμε ένα αίσθημα του χαρακτήρα μας ως οικογένεια» συμπληρώνει η Ρεβέκκα. «Η ομάδα μας είναι πολύ ζεστή και θέλουμε να βλέπουμε τους πελάτες μας σαν φίλους».
-Chardonnay Αργυρίδης
Βάσα Κοιλανίου, Λεμεσός, Τ/25945999, argyrideswinery.com
ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ:
Σε υπεραγορές, σε ενημερωμένες κάβες και στο οινοποιείο (επισκέψιμο για γευσιγνωσία κρασιών κάθε Σάββατο κατόπιν ραντεβού).