Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Φωτογραφίες: Νέαρχος Παναγιώτου, Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου
Σε έναν εγκαταλελειμμένο τόπο στη νεκρή ζώνη δίπλα από το κατεχόμενο χωριό του, την Αυλώνα, ένας αγρότης με όραμα δεν άντεχε να βλέπει αχρησιμοποίητη τη γη και επέλεξε να καλλιεργήσει παπουτσοσυκιές γιατί «ευδοκιμούν σε τέτοιου είδους χωράφια». Η κυπριακή ονομασία της φραγκοσυκιάς πάρθηκε από τα φύλλα της που μοιάζουν με σόλες παπουτσιών. Πριν ασχοληθεί με τη γεωργία ο Σόλων Γρηγορίου ήταν μηχανικός αεροσκαφών, δραστηριοποιήθηκε στις εξαγωγές, γύρισε όλο τον κόσμο. Εκείνο που σε εντυπωσιάζει πάνω του, είναι η θέληση και η ζωντάνια παρά τα 71 του χρόνια. Στο παρελθόν είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Η προσήλωσή του στο παπουτσόσυκο είναι υποδειγματική. Κατάφερε να επιμηκύνει τη συγκομιδή για ολόκληρο σχεδόν τον χρόνο. Με ποιότητα πρώτη, έχοντας φροντίσει για τις ορθότερες πρακτικές καλλιέργειας και με συχνό πότισμα. «Εάν αγαπάς κάτι και προσπαθείς να βρεις τον τρόπο να επικοινωνείς μαζί του, τότε μπορείς να πετύχεις τα πάντα» λέει ο ίδιος. Ξεκίνησε δοκιμαστικά με δέκα δεκάρια και κατέληξε να διαχειρίζεται 850 δεκάρια, κάποια δικά του και συγγενών, κάποια χαλίτικα και με ενοίκιο κάποια κρατικά τεμάχια. Παραγωγικά προς το παρόν είναι τα 200 δεκάρια αποδίδοντας 500 τόνους παπουτσόσυκα ετησίως. «Από το φυτό μπορείς να βγάλεις αλκοόλ, ξίδι και χυμό, μαγειρεμένο τρώγεται και το φύλλο». Στα άμεσα πλάνα του δυναμικού αγρότη είναι η αγορά ειδικής μηχανής «που θα μας δίδει τον χυμό, την αφαίρεση της κοκκόνας (του κουκουτσιού) από το φρούτο και αργότερα την αφαίρεση του λαδιού από την κοκκόνα που είναι πολύ προσοδοφόρο». Ένας Κύπριος παλιάς κοπής, με δημιουργική ορμή, σεβασμό στην ποιότητα και εξωστρεφή προσανατολισμό.
-Βιολογικά Παπουτσόσυκα Wild Cactus
Νεκρή ζώνη περιοχή Αυλώνας, Λευκωσία, Τ/99904213
ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ:
Σε όλα τα καλά σούπερ μάρκετ, ακαθάριστα και καθαρισμένα σε συσκευασία.