Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Στα «Τυροκομικά Άνδρου Κρεβασάρα» για το βουτυράτο, με συμπυκνωμένη γεύση γάλακτος και μυρωμένο από τα αρωματικά βότανα, βολάκι τους που ενθουσίασε την επιτροπή γευσιγνωσίας του «Γαστρονόμου».
Τυριά με προσωπικότητα
Βουτυράτη υφή, συμπυκνωμένη γεύση γάλακτος, μυρωδιά αρωματικών βοτάνων: αυτά ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που ενθουσίασαν την επιτροπή γευσιγνωσίας του «Γαστρονόμου». Το βολάκι της τυροκομικής μονάδας Κρεβασάρα της Άνδρου ξεχώρισε ανάμεσα σε άλλα ομοειδή τυριά από μικρές βιοτεχνίες των Κυκλάδων. Η επιχείρηση δεν είναι μεγάλη, απασχολείται κυρίως η τετραμελής οικογένεια: ο Δημήτρης Ασούτης, η γυναίκα του Βιολέτα και οι δύο γιοι τους, ο Νίκος και ο Περικλής. Ο μεγαλύτερος, ο Νίκος, σπούδασε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και επιστρέφοντας, το 2008, πρωτολειτούργησε την τυροκομική μονάδα. Η οικογένεια Ασούτη χρησιμοποιεί κατά 80%-90% γάλα από δικές της αγελάδες. Το υπόλοιπο το προμηθεύονται από άλλους, μικρούς αγελαδοτρόφους του νησιού. Το τυροκομείο τους είναι μεν εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα, όμως οι εργασίες γίνονται κατά 80% χειρωνακτικά, και μάλιστα με αρκετές πατέντες, αφού σύγχρονος εξοπλισμός για να παράγουν βολάκι δεν υπάρχει. Είναι τυρί που πλάθεται στο χέρι, σε αχλαδοειδές σχήμα, για να στραγγίζει ευκολότερα. Η παραγωγή τους φτάνει περίπου τους 8 τόνους ετησίως και, εκτός από το φρέσκο βολάκι με τη χαρακτηριστική τριφτή και πλούσια υφή, κάνουν και ένα σκληρό, γινωμένο βολάκι, πετρωτή, κοπανιστή και 4 ακέρωτες (για να αναπνέουν), εξαίσιες γραβιέρες: τριών μηνών ωρίμασης, ενός έτους και άνω, γραβιέρα κρασιού και λαδογραβιέρα με ρίγανη, θρούμπι και δεντρολίβανο.
Διεύθυνση: Κόρθι, Άνδρος, Τ/22827-70.046. Τα τυριά τους τα βρίσκουμε σε επιλεγμένα παντοπωλεία και ντελικατέσεν.