Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης - Βίντεο Στέλιος Στεφάνου
Αναρή ακαμαϊκού τερουάρ
Η ιστορία του Γαλακτοκομείου Α.Μ. Δρούσεια ξεκινάει από το 1993. Η Μαρία Κάπονα δημιούργησε τη μονάδα γιατί είχε αρκετό αιγινό γάλα που δεν απορροφούσαν οι γαλακτοβιομηχανίες. Η ίδια προέρχεται από κτηνοτροφική οικογένεια, η μητέρα της έφτιαχνε τυριά για το σπίτι και της μετέφερε τη τεχνογνωσία. Σήμερα μαζί με τον βοσκό σύζυγό της έχουν γύρω στις 400-500 αίγες και με το γάλα τους παρασκευάζουν αυθεντικά κυπριακά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως χαλλούμι, αναρή, παφίτικο τυρί, χαλίτζια, γιαούρτι και τραχανά.
Στην τυφλή γευσιγνωσία με φρέσκια, μαλακή αναρή που πραγματοποίησε ο «Γαστρονόμος», η αναρή της Μαρίας ήταν η μεγάλη νικήτρια ανάμεσα σε 11 ομοειδή και επίσης πολύ καλής ποιότητας τυριά. Η πρώτη ύλη είναι εξαιρετική. Οι αίγες βόσκουν 3-4 ώρες την ημέρα έξω στη φύση που μοσχοβολά βότανα και θαλασσινή αλμύρα και οι ευωδιές αποτυπώνονται στο γάλα και στα εξαίσια τυριά. Συνεργάζονται επίσης με πέντε φάρμες που τους παραδίδουν αιγινό γάλα, πιστοποιημένο με HCCAP.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έφερε αυξήσεις στις τιμές και «η κτηνοτροφία κινδυνεύει» λέει η Μαρία. «Η πολιτεία πρέπει να βάλει φρένο στις τιμές, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά κόστη, δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές, είναι και το πετρέλαιο, το ρεύμα...». Η αναρή φτιάχνεται μετά το βράσιμο του νορού του χαλλουμιού. Ο νορός ξαναμπαίνει στο καζάνι ζεσταίνεται στους 70ο Κελσίου και προστίθεται το επιπλέον γάλα για να γίνει η αναρή αφράτη και γευστική. Με επιμονή και σκληρή δουλειά και με τα μύρια εμπόδια που αντιμετωπίζει κάθε μικρή επιχείρηση, η Μαρία παραμένει αισιόδοξη. «Όταν κάνεις κάτι που το αγαπάς, είσαι ευχαριστημένος».
Δρούσεια, επαρχία Πάφου, Τ/ 99257560
Τη βραβευμένη αναρή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα Α.Μ. Δρούσεια βρίσκουμε σε επιλεγμένες φρουταρίες στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού και Λευκωσίας.