Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης - Βίντεο Στέλιος Στεφάνου
Αναδεικνύοντας την πρώτη ύλη
Η άριστη πρώτη ύλη και η σωστή διαχείρισή της είναι βασικοί παράγοντες της καλής μαγειρικής. Την εποχή της περιβαλλοντικής κρίσης, η επιλογή ποιοτικών τοπικών και εποχικών προϊόντων στα εστιατόρια πρέπει να είναι ο κανόνας. Το Kuzuba ακολουθεί τέτοιες αρχές, δεν ψάχνει την ευκολία και προσελκύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι συνέταιροι Γιώργος Μούντης, Χάρης Χρίστης, Χλόη Τοφαρίδου και Daniel Coll μπήκαν στην εστίαση με πυξίδα την ποιότητα. Φανατικοί της φρέσκιας και ποιοτικής ύλης, δημιούργησαν προσωπικές σχέσεις με μικρούς παραγωγούς και τους στηρίζουν.
«Τα κυπριακά προϊόντα να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στην κυπριακή γαστρονομία» λέει ο Γιώργος Μούντης, ο οποίος μεγάλωσε στην επαρχία Πάφου και τα γνωρίζει από πρώτο χέρι. O executive σεφ Meir Adoni έφτιαξε πιάτα με κυπριακές και μεσογειακές γεύσεις και στην κουζίνα η ομάδα μαγειρεύει νόστιμα και ουσιαστικά, με κυπριακά υλικά, απλούς συνδυασμούς και αίσθηση του μέτρου. Λάμπουν οι πρώτες ύλες, κρέας, ψάρια, κηπευτικά, παρθένο ελαιόλαδο, στραγγιστό γιαούρτι.
Πρωτότυπη η καπνιστή μελιντζάνα με ταχίνι, pistachio και χαλίτζι, εξαιρετικό τηγάνι στους ανθούς με αναρή, καρυκεύματα Μέσης Ανατολής στο πουρέκι με βοδινό, κυπριακές γαρίδες στην εποχή τους, δείχνουν πως κινείται το μενού. Το εστιατόριο έχει χαρακτήρα, ωραία ατμόσφαιρα και χαλαρό vibe. Το προσωπικό καταρτισμένο και εξυπηρετικό, η κάβα μελετημένη με ετικέτες και από κυπριακές ποικιλίες. Ο κορμός της αμπέλου, η «κουζούπα» στην κυπριακή διάλεκτο, είναι από τα εστιατόρια που θα θέλαμε να κοσμούν διαχρονικά τη Λευκωσία, υπερασπίζεται με ξεκάθαρο τρόπο την αξία της πρώτης ύλης και την ανάδειξή της.
Κυριάκου Μάτση 54, Άγιοι Ομολογητές, Λευκωσία,
Τ/ 99865444, www.kuzuba.com.cy