Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης - Βίντεο Στέλιος Στεφάνου
Οι επίμονοι τερουαρίστες
Ο Ανδρέας Κυριακίδης πίστεψε από νωρίς στη δυναμική του κυπριακού κρασιού και στην προστιθέμενη αξία του και μετέφερε τον ζήλο στα παιδιά του. Οινοποιούν αποκλειστικά με γηγενείς ποικιλίες στο Βουνί Παναγιάς στην ορεινή Πάφο, νοιάζονται και υπερασπίζονται με πάθος τον τόπο και την παράδοση. Με στοχοπροσύλωση, σκληρή δουλειά αλλά και με όλη τους την καρδιά, κατάφεραν να ξεχωρίσουν παρουσιάζοντας μια σειρά κρασιών με χαρακτήρα που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα των κυπριακών ποικιλιών.
Ο πρωτότοκος γιός Γιάννης Κυριακίδης τα τελευταία χρόνια ανέλαβε τις οινοποιήσεις με εξωστρέφεια και πειραματισμό, μείωσε την παραγωγή και εστίασε «στην ποιότητα και την εμβάθυνση των ντόπιων ποικιλίων». Η ζιβανία τους φτιάχνεται από Ξυνιστέρι και Μαύρο με 45% αλκοολικό βαθμό «για να μην υπερισχύει η αλκοόλη στη μύτη σε σχέση με το αρωματικό προφίλ και να αποτυπώσει καλύτερα το terroir της περιοχής» λέει ο Γιάννης. Το απόσταγμα παραμένει ένα χρόνο σε ανοξείδωτες δεξαμενές για να «μαλακώσει» και κυκλοφορεί σε 20.000 φιάλες ετησίως των 200 ml.
Είναι η ζιβανία που ξεχώρισε στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γ». «Την κάνουμε με πολύ αγάπη, διαλέγουμε τα σταφύλια και επιλέγουμε πότε θα γίνει ο τρύγος για να έχουν σωστή ωρίμανση» λέει ο κυρ Ανδρέας και επιμένει ότι πρέπει να πίνετε στους 14ο-16ο Κελσίου για να βγάλει τα αρώματά της. «Οι ποικιλίες μας είναι φορείς του πολιτισμού και της παράδοσης» λέει ο Γιάννης, «χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις να πάμε στο μέλλον πιο δυνατοί και πιο εκφραστικοί για το καλό του τόπου μας».
Λεωφόρος Αρχ. Μακαρίου Γ’ 60,
Πάνω Παναγιά, Πάφος, Τ/ 26722770
Τη βραβευμένη ζιβανία και τα κρασιά του Οινοποιείου Βουνί Παναγιάς βρίσκουμε σε επιλεγμένες υπεραγορές, ενημερωμένες κάβες και στο οινοποιείο.