Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Shutterstock
Κηπευτικά και φρούτα που είναι τώρα στα καλύτερά τους.
Φρούτα
Τα ζουμερά και πεντανόστιμα αχλάδια βασιλεύουν στους πάγκους της λαϊκής: από τον Αύγουστο έχουν ήδη ξεκινήσει τα Κρυστάλλια και από τον Σεπτέμβριο τα Abate Fetel, τα Kaiser Alexander, τα Highland και ακολουθούν τα Passa Grassana. Όσον αφορά τα μήλα, βρίσκουμε ήδη τα Gala και τους πηλιορείτικους Ρενέδες και ακολουθούν τα Starking Delicious, τα φιρίκια του Πηλίου, τα Mutsu και τα Golden Delicious. Από εσπεριδοειδή βρίσκουμε κλημεντίνες και τα πρώτα χειμωνιάτικα πορτοκάλια, τα Νιου Χωλ, ενώ ακολουθούν οι Ναβαλίνες, τα Μέρλιν, τα Σαλουστιάνα. Βρίσκουμε επίσης λωτούς, πολύ νόστιμα ακτινίδια Νάουσας, έκτακτα κυδώνια Πηλίου και Αφράτα Θεσσαλονίκης, ρόδια Ερμιόνης, Πέλλας και ολόγλυκα Αργολίδας, φρούτα του δάσους από τα Τρίκαλα και το Μέτσοβο. Και ακόμη όψιμα σταφύλια, όπως Ραζακί (δοκιμάστε της Κρήτης), Σουλτανίνα (το φόρτε της Κορίνθου), Φράουλα και Σιδερίτη, κυρίως από Πελοπόννησο. Ακόμη, φρέσκα ξηροκάρπια, όπως αμύγδαλα -πολύ νόστιμα του Βόλου- και κάστανα - πολύ καλά από την Αγιά, τον Βόλο και την Κρήτη τα Μαρόνια.
Οπωροκηπευτικά
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της κολοκύθας. Αν και τη βρίσκουμε στις λαϊκές ήδη από τα τέλη Αυγούστου, τώρα είναι στα καλύτερά της. Επίσης φρέσκες και νόστιμες πατάτες από τα βόρεια, Μακεδονίας και Θράκης - πολύ καλής ποιότητας των Σερρών και του Νευροκοπίου. Αλλα κηπευτικά σ τον πάγκο του μανάβη είναι τα κουνουπίδια και λάχανα, μπρόκολα, παντζάρια και πράσα, ραπανάκια, σέλινο και τρυφερό σπανάκι. Όσο διαρκούν τα κρύα, δηλαδή μέχρι και τον Μάρτιο, είναι η ιδανική εποχή για όλα τα προαναφερθέντα. Με τις πρώτες βροχές ξεμυτίζει και η άγρια, πιπεράτη ρόκα. Κάποιοι καλλιεργητές φέρνουν στις αγορές φρέσκες ελιές για να τις ετοιμάσουμε μόνοι μας, ενώ τέλος σεζόν είναι για τις υπαίθριες ντομάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
Ψάρια - θαλασσινά
Τρία είδη μπαρμπουνιού βρίσκουμε στη Μεσόγειο: το πετρομπάρμπουνο και το μπαρμπούνι της Ανατολής, που λίγες διαφορές έχουν μεταξύ τους, και την κουτσομούρα, που έχει πιο παχύ κρέας και την ξεχωρίζουμε τόσο από την απότομη κοψιά στο κεφάλι της -εξ ου και το όνομά της-, όσο και από το γεγονός ότι το μπαρμπούνι, αντίθετα από την κουτσομούρα, έχει κατά μήκος του μια καφεκόκκινη ρίγα με 3 κίτρινες γραμμές και το μεγάλο ραχιαίο πτερύγιό του πολύχρωμο. Εκτός από τα ελληνικά μπαρμπούνια, στην αγορά κυκλοφορούν και φρέσκα εισαγωγής από Ιταλία, Γαλλία, Μαρόκο και Σενεγάλη. Στην κατάψυξη αποθηκεύονται συνήθως μόνο σενεγαλέζικα μπαρμπούνια, νόστιμα κι αυτά, αλλά αν προτιμήσουμε τα φρέσκα, θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ευπαθή ψάρια και δεν αντέχουν για πολύ στο ψυγείο. Ψητά, τηγανητά, αλλά και ωμά-μαρινάτα, όπως κι αν τα μαγειρέψουμε, δεν χάνουν τη νοστιμιά τους.
Αρχίζει η αλιεία της ανεμότρατας, συνεχίζουν τα γρι-γρι και αραιώνουν τα παραγάδια και τα διχτυάρικα. Είναι ο τελευταίος μήνας που επιτρέπεται η αλιεία για τα μύδια, καθώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα αναπαράγονται, αλλά και το φαΐ τους είναι λιγότερο τους κρύους μήνες. Επίσης, επιτρέπεται ακόμη η αλίευση των γυαλιστερών.
Είναι καλή εποχή για: Αθερίνα, Βραστόψαρα, Γαλέο , Γαρίδα, Γαύρο, Γλώσσα, Γοφάρια, Καλαμάρια, Καπόνια, Καραβίδα, Κολιό, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μαρίδα, Μπακαλιάρο, Ξιφία, Παλαμίδα, Πεσκανδρίτσα, Σαρδέλα, Σαφρίδι, Σκορπίνα, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τόνο, Φαγκρί, Χταπόδια, Χριστόψαρα
Κρεατικά
Προς τα τέλη του μήνα αρχίζουν τα χοιροσφάγια έτσι έχουμε: Χοιρινό, Λουκάνικα, Πηχτή, Καβουρμά.