



Επιμέλεια: Ανδρέας Τέρλας
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αγαπημένα σε όλους γλυκά, αγνά και υγιεινά, άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση, κατάλληλα για ένα σύγχρονο διαιτολόγιο με πλούσια γεύση και λίγες θερμίδες. Παρασκευασμένα με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή μας ποιότητα, διατηρούν την γεύση και τα αρώματα των φρούτων ζωντανή για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο ντουλάπι μας. Τα απολαμβάνουμε μόνα τους, με τον καφέ ή το πρωινό μας, τα συνδυάζουμε με γιαούρτι ή παγωτό, τα χρησιμοποιούμε για την παρασκευή ποικίλων γλυκισμάτων. Η ιστορία των γλυκών του κουταλιού έχει μια μαγεία. Τα φρέσκα φρούτα, βρασμένα σε γλυκό σιρόπι, ακόμα και τα άγουρα. «Το φίλο σου κέρασε γλυκό του κουταλιού και τον εχθρό σου πάστα», έλεγαν οι παλιοί για να μας τονίσουν πόσο καλό είναι το γλυκό του κουταλιού και πόσο βλαβερό το γλυκό του ταψιού. Πάντα είχαν στο ντουλάπι τους ένα βάζο με γλυκό της εποχής. Ο επισκέπτης έπρεπε οπωσδήποτε να φάει μία κουταλιά γλυκό και να πιει ένα ποτήρι κρύο νερό μαζί με τον καφέ του.
«Να σας τρατάρω ένα γλυκάκι;», έλεγαν οι παλιές κυράδες και εννοούσαν τα γλυκά του κουταλιού, φτιαγμένα από φρούτα της κάθε εποχής. Ζάχαρη, νερό, καρποί της γης και μεράκι έδιναν τα γλυκά εκείνα, από τα οποία μια μικρή κουταλιά ήταν αρκετή για να πλημμυρίσει με γλύκα ο ουρανίσκος αλλά και η καρδιά. Τα χρόνια πέρασαν, χιλιάδες πράγματα άλλαξαν, αλλά είναι πάντα η ίδια συνταγή που μας γλυκαίνει: Ζάχαρη, νερό, καρποί και πολύ μεράκι. Την περασμένη εβδομάδα επισκεφτήκαμε μια κυρία των γλυκών του κουταλιού, την κυρία που φτιάχνει τα γνωστά προϊόντα «Mama Made». Η κυρία Αθανασία Μέρμηγκα, με πείρα είκοσι χρόνων, ακολουθεί παραδοσιακές συνταγές με αγάπη και μεράκι σε ένα πανέμορφο και μοντέρνο εργαστήριο στο χωρίο Παλιομέτοχο. Η κυρία Αθανασία, μας υποδέχτηκε με ένα δίσκο γλυκά και καφέ στην αυλή της επιχείρησής της. Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή την γυναίκα την περίμενα αλλιώς. Φανταζόμουν μια κυρία διαφορετική, γερασμένη, με ρυτίδες. Και όμως, η κυρία Αθανασία είναι μια γυναίκα γύρω στα 55, με πολύ διατηρημένο πρόσωπο και σώμα. «Όλοι όσοι έρχονται εδώ το ίδιο μου λένε. Τα γλυκά του κουταλιού όμως δεν παχαίνουν τόσο. Όσο για την ηλικία, ξεκίνησα από πολύ μικρή την επιχείρηση μου, στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Πριν λίγα χρόνια ήρθα και εγώ, να συμπληρώσω την οικογένεια του γιου μου», μου είπε χαριτολογώντας.
Καθώς απολαμβάναμε τον πρωινό μας καφέ, η κυρία Αθανασία μας είπε όλη την ιστορία για το πώς ξεκίνησε να φτιάχνει γλυκά και μαρμελάδες . Με το μεράκι που κληρονόμησε από τη γιαγιά της ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια στην Ελλάδα, όχι μονό για σπιτική κατανάλωση αλλά για φίλους και γνωστούς. Στη συνέχεια έκτισε το πρώτο της εργαστήριο και 2 χρόνια μετά προχώρησε στην ίδρυση της εταιρίας «Mama Made» ξεκινώντας έτσι την βιοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων. Στην ξενάγηση που μας έκανε στον χώρο διαπιστώσαμε ότι όλα τα φρούτα ήταν φρέσκα, οι χώροι της άστραφταν από καθαριότητα και όλοι φορούσαν τα απαραίτητα γάντια και καπέλα για να προστατεύουν τα προϊόντα. Στοιχεία που είναι πολύ βασικά για την αυθεντικότητα και την καλή ποιότητα. Στο εργαστήρι η μυρωδιά από το πορτοκάλι και τα μανταρίνια μας συνόδευε. Μπορούσες να καταλάβεις ότι πίσω από εκείνη την πόρτα κρύβονται οι πιο γλυκές και φρουτένιες παραδοσιακές γεύσεις. Περπατήσαμε ανάμεσα στις φωτιές και τα καζάνια και χαζέψαμε για λίγο την διαδικασία. Η κυρία Αθανασία μας περιέγραψε όλη την διαδικασία μέχρι το τελικό τους στάδιο και εννοείτε πως φρόντισα να «κλέψω» όσα περισσότερα μυστικά για το τέλειο γλυκό του κουταλιού. Φυσικά το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας, αυτό της γιαγιάς από την Μικρά Ασία, το σφαλίζει με νύχια και με δόντια. Μια ώρα περίπου χρειάστηκε για να μάθουμε τις πιο βασικές αρχές της παρασκευής γλυκού και μαρμελάδας. Αφού απαθανατίσαμε τις καλύτερες στιγμές από την ξενάγηση, άρχισα να σκαλίζω τα ράφια. Στο μικρό μαγαζάκι μπορείς να βρεις όλα τα παραδοσιακά εδέσματα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες πολλά από αυτά τα καλούδια γεμίσαμε τα καλάθια μας, κάναμε τις αγορές μας και ξαναθυμηθήκαμε εκείνες τις στιγμές τραταρίσματος γλυκού του κουταλιού από τις γιαγιάδες μας. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να επιστρέψουμε στη Λευκωσία χωρίς ένα βαζάκι γλυκό για να τρατάρουμε και εμείς τους δικούς μας.
Info
Τα προϊόντα «Mama Made» τα βρίσκουμε στο κατάστημά της κυρίας Αθανασίας Μέρμηγκα, στο Παλιομέτοχο και σε επιλεγμένα μαγαζιά τροφίμων.
τηλ. 97 711072
25ης Μάρτιου, Παλιομέτοχο