Κείμενο: Ανδρέας Τέρλας
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Από την πόλη στο χωριό
Νεαρό ζευγάρι και οι δυο, κοντά στα 43, ο Παντελής και η Στέλλα άφησαν την πόλη μετά τον γάμο τους και εγκαταστάθηκαν στο χωριό, ξεκινώντας τη δική τους φάρμα στην Ανώγυρα. Με πολλές δυσκολίες στην αρχή, χωρίς ρεύμα και νερό, κατάφεραν σιγά-σιγά να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα.
Μετά από 20 χρόνια και πολλά παιδιά, οι κόποι τους έγιναν ένα υπερσύχρονο τυροκομείο και το χαλλούμι τους (και όχι μόνο) ίσως το καλύτερο που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Το γάλα που αποκλειστικά χρησιμοποιούν είναι αιγινό ή αιγοπρόβειο, το οποίο παράγει αποκλειστικά η οικογένεια. Τα ζώα εκτρέφονται στη δική τους φάρμα, ξέρουν τι τα ταΐζουν, τι τρώνε όταν βρίσκονται έξω και έτσι είναι πιο ποιοτικό το γάλα.
Ο Παντελής ακολουθεί πιστά την ίδια ακριβώς συνταγή από τότε που ξεκίνησε, διαφοροποιώντας κάποιες λεπτομέρειες, αλλά και μέσα στα χρόνια έχει αποκτήσει περισσότερη γνώση στην παραγωγή του γάλακτος, αλλά και στην μεταποίηση. Όσο καλύτερο γάλα βγάλεις τόσο πιο ποιοτικό θα είναι και το χαλλούμι.
Χρησιμοποιούν απαστερείωτο για τη μεταποίηση και ακόμα και οι πρώτες ύλες είναι βιολογικές, χωρίς λίπασμα, και φυσικά όλα αυτά βοηθούν στο αποτέλεσμα. Το χαλλούμι του Παντελή μιλά από μόνο του, πρώτα από όλα για τη μυρωδιά του, για τη γεύση, για την υφή του. Στο εργαστήριο είναι αποκλειστικά αυτός. Η γυναίκα του βρίσκεται στις πωλήσεις, ο γιος του ο Γιώργος στη φάρμα και όποτε μπορούν βοηθούν όλα τα παιδιά.
Ανώγυρα, 99633286. Το βρίσκουμε σε όλα τα συνοικιακά καταστήματα της Κύπρου.
Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου