Κείμενο: Ανδρέας Τέρλας
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Το «Χρυσό υγρό»
42 χρόνια ζωής έχει στο ενεργητικό του το κτήμα Strakka, κατακτώντας πολλά διεθνή βραβεία σε σημαντικούς διαγωνισμούς και είναι ένα ελαιόλαδο μαγικό, που θες να το πίνεις. Μικρή, αλλά αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση, ξεκινώντας πολύ παλιά όταν η οικογένεια Λεβέντη αγόρασε το κτήμα και το ονόμασε Στράκκα, από αυτές όμως που συμβάλλουν στην καλή φήμη που κατακτά το κυπριακό ελαιόλαδο. Δεν το λέω εγώ, αλλά οι καλύτεροι γευσιγνώστες που του έδωσαν και την πρωτιά στα Βραβεία Ποιότητας. Και ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα της αγοράς κατά παρασάγγας.
«Αρχικά για να ασχολείσαι με τη γη πρέπει να αγαπάς και ότι κάνει να το κάνεις με μεράκι. Δεύτερον είναι ο τρόπος καλλιέργειας, όλοι οι κανόνες που εφαρμόζουμε είναι κανόνες γεωργικής γεωργίας. Από την καλλιέργεια, τη παραγωγή, την αποθήκευση και τη πώληση», μας εξηγεί ο διευθυντής της εταιρείας κ. Αντώνης Παπαντωνίου. Το παρθένο ελαιόλαδο Strakka γίνεται από ποικιλίες καλαμών, κυπριακή, κορωνέικη και ξεχωρίζει λόγω της πρόσμειξης αυτών των ποικιλιών, του τρόπου καλλιέργειας και της παραγωγής. Η παραγωγή ποικίλλει και αυξομειώνεται, αλλά κυρίως είναι γύρω στους 15 με 20 τόνους ελαιόλαδου τον χρόνο και η συγκομιδή γίνεται μια φορά το χρόνο. Όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, ξεκινώντας τον Οκτώβρη μέχρι τέλος Δεκέμβρη.
Στόχος τους, η αύξηση της παραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας, αν και είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και φαίνεται από τα βραβεία που παίρνει. Επίσης, ένας από τους στόχους είναι να προωθηθεί η ελιά και το κυπριακό ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές.
Δευτερά, strakka-organics.myshopify.com, 22 621455. Το παρθένο ελαιόλαδο Strakka το βρίσκετε σε βιολογικά καταστήματα και στο κατάστημα του κτήματος.
Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου