Κείμενο: Ανδρέας Τέρλας
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αναμνήσεις σε γυάλινα βαζάκια
Αγαπημένη σε όλους η μαρμελάδα μόσφιλο, αγνή, άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση, κατάλληλη για ένα σύγχρονο πρωινό και όχι μόνο, με πολλή γεύση. Παρασκευασμένη με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή μας ποιότητα, διατηρεί την γεύση και το άρωμα του φρούτου της ζωντανή για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο ντουλάπι μας. Η ιστορία της μαρμελάδας έχει μια μαγεία.
Η κυρία Αθανασία Μέρμηγκα ακολουθεί παραδοσιακές συνταγές με αγάπη και μεράκι σε ένα πανέμορφο και μοντέρνο εργαστήριο στο χωριό Παλιομέτοχο. «Ξεκίνησα από πολύ μικρή την επιχείρηση μου, στο Αίγιο της Πελοποννήσου». Με το μεράκι που κληρονόμησε από τη γιαγιά της ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια στην Ελλάδα, όχι μόνο για σπιτική κατανάλωση αλλά για φίλους και γνωστούς. Στη συνέχεια έκτισε το πρώτο της εργαστήριο και δύο χρόνια μετά προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας «Mama Made» ξεκινώντας έτσι τη βιοτεχνία παραδοσιακών μαρμελάδων και όχι μόνο.
Για την παραγωγή της μαρμελάδας χρησιμοποιεί φρούτα, τα οποία είναι επιλεγμένα ένα ένα από παραγωγούς στην Κύπρο. Στο εργαστήρι η μυρωδιά από τα φρούτα σε συνοδεύει. Μπορείς να καταλάβεις ότι πίσω από εκείνη την πόρτα κρύβονται οι πιο γλυκές και φρουτένιες παραδοσιακές γεύσεις.
Η κυρία Αθανασία μας περιέγραψε όλη τη διαδικασία μέχρι το τελικό τους στάδιο. Φυσικά, το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας, αυτό της γιαγιάς από τη Μικρά Ασία, το σφαλίζει με νύχια και με δόντια.
25ης Μάρτιου, Παλιομέτοχο 97711072. Tη μαρμελάδα τη βρίσκουμε στο κατάστημά της κυρίας Αθανασίας Μέρμηγκα, στο Παλιομέτοχο και σε επιλεγμένα μαγαζιά τροφίμων.
Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου