Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Shutterstock
Κρατήστε λίγο καλοκαίρι για το χειμώνα. Στο αέναο -από χέρι χαμένο- αλλά πάντα γοητευτικό κυνηγητό του ανθρώπου με το χρόνο, εντάσσονται και οι τεχνικές συντήρησης των τροφίμων. Μπείτε στη διαδικασία, έχει ενδιαφέρον.
Πώς να καταψύξουμε φρέσκα φασολάκια Προτιμάμε τα κυλινδρικά φασολάκια, αλλά, αν έχουμε άλλου είδους, ιδιαίτερα αν είναι σπιτικής παραγωγής, ακόμα καλύτερα.
Τα καθαρίζουμε αφαιρώντας και τις πλαϊνές ίνες, αν έχουν, με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ειδικό εργαλείο, τα πλένουμε και τα ρίχνουμε σε νερό που κοχλάζει. Μόλις ανακοχλάσει, τα αφήνουμε 1 λεπτό, τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε πετσέτα, να στεγνώσουν. Τότε τα απλώνουμε σε ρηχούς μεταλλικούς δίσκους ή ταψάκια που χωρούν στον καταψύκτη. Προσέχουμε να μην ακουμπούν το ένα στο άλλο και τα βάζουμε έτσι στον καταψύκτη μέχρι να παγώσουν. Τότε τα μαζεύουμε και τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες λίγα-λίγα. Τις κλείνουμε ερμητικά και κολλάμε ταμπελίτσες. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα, απλώνοντάς τα στους δίσκους μέχρι να παγώσουν κ.ο.κ.
(Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης)
Φασολάκια... του αέρος
Παλιά τεχνική των αγροτικών περιοχών, όταν με σοφία οι άνθρωποι αξιοποιούσαν τα πάντα. Τώρα το καλοκαίρι, που πλεονάζουν τα φασολάκια, στεγνώνουν κάμποσα και τα έχουν το χειμώνα. Μπορούμε να τα φτιάξουμε εύκολα κι εμείς. Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα ζεματάμε για 1 λεπτό σε νερό που κοχλάζει. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Μετά, τα περνάμε σε βαμβακερή κλωστή, τρυπώντας τα στη μία τους άκρη με χοντρή βελόνα. Κάθε κλωστή την αφήνουμε 30 - 40 εκατοστά μάκρος, αλλά τα φασολάκια δεν τα βάζουμε πολύ κοντά, για να μπορούν να στεγνώσουν στον αέρα. Κάνουμε μια θηλιά στην άκρη της κλωστής για να τα κρεμάσουμε. Αν ζούμε σε περιβάλλον οικολογικά υγιές, μπορούμε να τα κρεμάσουμε σε εξωτερικό χώρο ευάερο και σκιερό. Αν είμαστε σε μεγαλούπολη, με αυτοκίνητα, ρύπανση γενικά, τα κρεμάμε σε ευάερο μέρος μέσα στο σπίτι. Οταν στεγνώσουν εντελώς, τα μαζεύουμε και τα φυλάμε σε υφασμάτινη σακούλα - όχι σε πλαστικό.
Στην Απείρανθο της Νάξου αυτά τα λένε «πηδόκοπα φασόλια» και τα μαγειρεύουν το χειμώνα, με κρέας συνήθως. Οπως κι αν τα μαγειρέψετε πάντως, πρέπει πρώτα να τα μουλιάσετε σε ζεστό νερό. Χρειάζονται περισσότερη ώρα μαγείρεμα από τα φρέσκα αλλά και η γεύση τους είναι τελείως διαφορετική. Αξίζει να τα δοκιμάσετε.