Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Οι ιδανικές τηγανητές πατάτες είναι απ’ έξω τραγανές, μέσα μαλακές και τηγανίζονται δύο φορές. Για να το πετύχουμε, ακολουθούμε τα εξής βήματα:
- Επιλέγουμε τη σωστή πρώτη ύλη. Ιδιαιτέρως νόστιμα αποτελέσματα δίνουν, μεταξύ άλλων, οι πατάτες προελεύσεως Τρίπολης, Νευροκοπίου, Νάξου, Κύπρου.
- Όσο πιο φρέσκες είναι οι πατάτες, δηλαδή δεν έχουν αποθηκευτεί για μεγάλα διαστήματα, τόσο πιο νόστιμο θα είναι το αποτέλεσμα. Οι πολυκαιρισμένες πατάτες γίνονται πιο γλυκές όταν τηγανίζονται - πράγμα ανεπιθύμητο.
- Τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό.
- Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες ή όπως τις κόβουμε για τηγάνισμα, δηλαδή σε «μπαστουνάκια». Το πάχος τους δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1/2 εκ. Όσο πιο ομοιόμορφα κομμένες τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
- Ακόμα και αν δεν τα καταφέρνουμε με το μαχαίρι, υπάρχουν εργαλεία στα μαγαζιά με είδη οικιακής χρήσης που μπορούν να μας βοηθήσουν να τις κόψουμε ομοιόμορφα και λεπτές.
- Τις ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό, τις αφήνουμε να στραγγίξουν και τις στεγνώνουμε σε μια πετσέτα.
- Ιδανικά χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, που ως μονοακόρεστο λιπαρό είναι αρκετά ανθεκτικό σε λογικές θερμοκρασίες.
- Σε μια φριτέζα ή σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε μέτρια φωτιά. Αν έχει θερμόμετρο η φριτέζα ή αν έχουμε θερμόμετρο ειδικό για μαγειρική/ζαχαροπλαστική, το λάδι είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 130° - 140° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία του λαδιού είναι σωστή όταν οι πατάτες σιγοβράζουν μέσα στο λάδι.
- Όταν λέμε μπόλικο λάδι, εννοούμε πως οι πατάτες πρέπει να κολυμπάνε στο λάδι.
- Τηγανίζουμε τις πατάτες σε μικρές δόσεις -ανάλογα βέβαια με την ποσότητα αλλά και τη χωρητικότητα του σκεύους, για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού- για 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τότε, τις βγάζουμε από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι.
- Αφήνουμε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας και δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε η θερμοκρασία του λαδιού να φτάσει στους 180°C (αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέσα στο λάδι - είναι έτοιμο όταν το αλεύρι τσιτσιρίσει). Τότε, ξαναρίχνουμε τις πατάτες στο σκεύος και τις τηγανίζουμε για 3 - 4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανές.
- Μεταφέρουμε τις πατάτες με τρυπητή κουτάλα σε ένα ταψάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το πολύ λάδι. Τις αλατίζουμε με καλό θαλασσινό αλάτι.
- Μπορούμε, επίσης, να τις πασπαλίσουμε με τριμμένη ξερή ρίγανη ή/και γλυκιά πάπρικα.
- Για πιο υγιεινό αποτέλεσμα, υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρικές συσκευές που ετοιμάζουν νόστιμες τηγανητές πατάτες μόνο με μία κουταλιά λάδι.