Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα κλασικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι το αγριογούρουνο με μέλι, κανέλα, ξινά δαμάσκηνα και τρυφερά κυδώνια. Μπορούμε να το φτιάξουμε και με χοιρινό ή με γουρουνόπουλο γάλακτος και είναι ιδανικό για κάθε επίσημη περίσταση.
Υλικά
- 1 κιλό αγριογούρουνο, σπάλα ή μπούτι, σε κομμάτια μερίδες
- 3 μέτρια κυδώνια
- 200 γρ. δαμάσκηνα ξινά (ξερά)
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 κουτ. σούπας (γεμάτη) μέλι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το αγριογούρουνο με ξερά δαμάσκηνα και κυδώνια πλένουμε το κρέας και το βάζουμε στην κατσαρόλα σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε πού και πού.
- Πριν εξατμιστούν εντελώς τα υγρά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Όταν δεν υπάρχουν πια υγρά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε τα αρώματα και λίγο αλάτι μαζί με βραστό νερό (ίσα ίσα να καλύπτει το κρέας).
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε τα κυδώνια και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά. σε κομμάτια και μετά από λίγο και τα δαμάσκηνα.
- Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, χωρίς περιττά υγρά, διαλύουμε το μέλι με λίγο καυτό νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το αγριογούρουνο με τα κυδώνια και τα δαμάσκηνα να ξεκουραστεί για μισή ώρα και σερβίρουμε.