Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΟι σύγχρονοι κολοκυθοκεφτέδες γίνονται με ωμά κολοκύθια, εδώ είναι βρασμένα. Όλη η νοστιμιά είναι στο άρωμα του κρεμμυδιού που έχει τσιγαριστεί στο βούτυρο μέχρι να ξανθύνει. Πάντως αν προτιμάτε, και για πιο ελαφριά γεύση, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο.
Υλικά
- 1.300 γρ. κολοκυθάκια
- 160 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 5 κουτ. σούπας τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- λίγο αλεύρι και λάδι ( ή βούτυρο) για τηγάνισμα
Διαδικασία
- Ξύνετε ολίγον έξωθεν τα κολοκυθάκια (1 οκά) και τα βράζετε με νερό και άλας.
- Τα στραγγίζετε κατόπιν και τα ζυμώνετε.
- Προσθέτετε δε τότε 50 δράμια γαλέτα τριμμένη, 5 κουταλιές της σούπας τυρί τριμμένο, ολίγον άλας και πιπέρι, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (τα οποία πρώτον τσιγαρίζετε ολίγον με βούτυρον).
- Αφού τα ανακατεύσετε όλα καλώς, πλάθετε την ζύμην εις κεφτέδες.
- Τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε με βούτυρον.
- Σερβίρονται με σάλτσαν ντομάταν ή με ένα πουρέ.