Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜπορείτε να φτιάξετε ψωμί μόνο με αλεύρι ζέας ή να το αναμείξετε με καλαμποκίσιο ή ρυζιού. Το μείγμα δεν θα έχει μορφή λείας ζύμης, αλλά θα είναι ένα πηχτό κουρκούτι. Η ζέα (δίκοκκο σιτάρι), είναι ένα από τα εννέα καλλιεργούμενα είδη σταριού, με μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Άρα μπορεί να καταναλωθεί από όσους παρουσιάζουν μικρό ποσοστό δυσανεξίας, αλλά όχι από όσους δεν επιτρέπεται να τρώνε γλουτένη.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι ζέας (σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε μεγάλα παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1½ κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
- περίπου 350-400 γρ. χλιαρό νερό (περίπου στους 30°C· αν δεν έχουμε θερμόμετρο, θα δοκιμάσουμε με το δάχτυλό μας – θα πρέπει να είναι ζεστό, χωρίς να μας καίει)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ψωμί με αλεύρι ζέας, αρχικά βάζουμε, σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το λάδι και το μέλι.
- Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, χτυπώντας συνεχώς το μείγμα με ξύλινη κουτάλα (ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα). Προσέχουμε να μη ρίξουμε πολύ νερό· το κουρκούτι πρέπει να είναι σφιχτό, τόσο που να μη ρέει, αλλά να το σπρώχνουμε με τη σπάτουλα.
- Σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30-40 λεπτά, για να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
- Αδειάζουμε το πηχτό κουρκούτι στο λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για περίπου 55-60 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε βυθίζοντας στο κέντρο του ψωμιού ένα ξύλο από σουβλάκι. Αν βγαίνει στεγνό, είναι έτοιμο.
- Ξεφουρνίζουμε, το ψωμί με αλεύρι ζέας, και ύστερα από 10 λεπτά το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.