Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Υλικά για 4 άτομα: περίπου 1½ φλιτζ. τσαγιού πατάτες γιαχνί (στραγγισμένες από τη σάλτσα), σε μικρούς κύβους, 6 αυγά, 1/3 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι, 1/2 φλιτζ. τσαγιού σκληρό κίτρινο τυρί, τριμμένο (π.χ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι) ή περισσεύματα τριμμένων τυριών, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Διαδικασία: Χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις πατάτες, το γιαούρτι και το τυρί και ανακατεύουμε. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι, προτιμότερο αντικολλητικό, σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο καλά. Προσθέτουμε το μείγμα στο τηγάνι και το στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε την ομελέτα για περίπου 4 - 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει από κάτω (ελέγχουμε ανασηκώνοντας με μια σπάτουλα).
Στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε την ομελέτα σε ένα μεγάλο πιάτο και την αφήνουμε να γλιστρήσει στο τηγάνι ώστε να ψηθεί και από την άψητη πλευρά της. Αν δεν έχουμε αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε με το «γύρισμα» της ομελέτας, τυλίγουμε το χερούλι του τηγανιού 2 - 3 φορές με αλουμινόχαρτο (αν είναι πλαστικό) και βάζουμε για λίγο το τηγάνι κάτω από το γκριλ του φούρνου, μέχρι να πήξει το αυγό και να ροδίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρουμε ζεστή με πράσινη σαλάτα ή χόρτα βραστά.