Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Στη Γεωργία Ζέρβα για τις χονδροελιές Δολιανών που έκλεψαν την.... «παράσταση» στην τυφλή γευσιγνωσία του Γαστρονόμου.
Όταν τις γεύεσαι... μαγεύεσαι
Μοναδική κληρονομιά της Γεωργίας Ζέρβα και του συζύγου της Κώστα Μπουτσιάνη ήταν τα πατρογονικά κτήματα με ελιές στα Δολιανά της Αρκαδίας. Η περιοχή παράγει μια ξεχωριστή ποικιλία, τη χονδροελιά – μία από τις μεγαλύτερες ελιές στην Ελλάδα. Στήνοντας την επιχείρηση «Το Δολιανίτικο», το ζεύγος κατόρθωσε να κάνει γνωστό το προϊόν σε όλη την Ελλάδα και να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τραγανές, σαρκώδεις και με γεμάτη γεύση χαρακτήρισαν τις μεγαλόκαρπες ελιές τα μέλη της επιτροπής γευσιγνωσίας του «Γαστρονόμου», τα οποία ξεχώρισαν τις δολιανίτικες ανάμεσα σε αξιόλογες ελιές απ’ όλη την Ελλάδα. Η μοναδική γεύση τους οφείλεται και σε έναν ακόμα παράγοντα: οι ελιές ξεπικρίζουν φυσικά μέσα σε βαρέλια με νερό και αλάτι για οκτώ μήνες, όταν οι βιομηχανικού τύπου πράσινες ελιές ξεπικρίζουν σε διάλυμα καυστικής σόδας σε μόλις δώδεκα ώρες! Συσκευάζονται μέσα σε άρμη ή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αρτύματα.
Τις χονδροελιές Δολιανών τις βρίσκουμε με την επωνυμία «Το Δολιανίτικο» σε επιλεγμένα παντοπωλεία και ντελικατέσεν.