Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου, Ντίμης Σιρανίδης, Στέλιος Στεφάνου (video)
Οι ετοιμασίες για τον στολισμό και την οργάνωση της μεγάλης γιορτής για την κυπριακή γαστρονομία είχαν ξεκινήσει μέρες πριν. Στις τρεις εμβληματικές αίθουσες της Πύλης Αμμοχώστου τοποθετήθηκαν τα μεγάλα banner με το σήμα του «Γαστρονόμου», δίνοντας τον τόνο για την έναρξη της γιορτής των Κύπριων παραγωγών, που ξεκίνησε στις 8:30 μ.μ. της Τετάρτης, 13 Δεκεμβρίου 2017.
Άνθρωποι της SppMedia φρόντιζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες, σεφ του περιοδικού συγύριζαν τους μπουφέδες τους, σερβιτόροι πηγαινοερχόντουσαν, καλεσμένοι με ωραία διάθεση σχημάτιζαν πηγαδάκια, και το άγχος μέχρι να φτάσουν όλοι οι βραβευμένοι, που υπήρχε λίγο πριν, έφυγε όταν όλοι πήραν τις θέσεις τους στην κεντρική αίθουσα. Ήταν όλοι εκεί για τα τέταρτα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου», που, όπως κάθε χρόνο, την τιμητική τους έχει η υψηλή ποιότητα, η μοναδικότητα και η αξιοσύνη των Κύπριων παραγωγών. Η κομψή δημοσιογράφος Έλενα Αποστόλου ήταν η παρουσιάστρια των βραβείων.
«Φέρνουμε στη σκηνή ανθρώπους με ποιότητα, όρεξη και μεράκι», ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο εκδότης της «Καθημερινής», Δημήτρης Λοττίδης, ο οποίος ευχαρίστησε την κα Δάφνη Προδρόμου, διευθύντρια του Τμήματος Επικοινωνίας της Τράπεζας Κύπρου, επειδή πίστεψε στην ιδέα των βραβείων από την αρχή, δίνοντας νέα δυναμική στην κυπριακή παραγωγή. «Η ανάγκη για άμεση και έγκαιρη ενημέρωση στην περίοδο των μεγάλων και συνεχόμενων κρίσεων που πλήγωσαν τη χώρα μας από την έκρηξη στο Μαρί και μετά» τόνισε «μας ώθησε σε μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία, γιατί θέλαμε να ενημερώνεται ο κόσμος όσο καλύτερα γίνεται, δημιουργώντας ίσως από τότε το μεγαλύτερο οικοσύστημα με εφαρμογές και ιστοσελίδες στον ελληνικό χώρο, σε μια χώρα που πιστεύουμε ότι αξίζει πάντα περισσότερα».
Οι παραγωγοί που γέννησαν ιδέες
Ο θεσμός των βραβείων έχει έναν σκοπό: να βρεθούν οι παραγωγοί που γέννησαν ιδέες και αγωνίστηκαν για να τις υλοποιήσουν. Που κυνήγησαν το όνειρό τους ρισκάροντας. Οι έντεκα παραγωγοί που βραβεύτηκαν φέτος ήρθαν στην Πύλη Αμμοχώστου με κάποιο τρακ. Κάποιοι μάλλον δεν είχαν ξαναμιλήσει σε ακροατήριο. Είχαν ετοιμάσει όμως δύο λόγια και συγκινημένοι κατέβαιναν από τη σκηνή για να μοιραστούν μια αγκαλιά με τους δικούς τους που ήταν εκεί για να τους καμαρώσουν. Οι ιστορίες τους φωτίστηκαν μέσα από καλοφτιαγμένα βίντεο που το κοινό παρακολουθούσε με τα μάτια και τα αφτιά ορθάνοιχτα σε μια σπουδαία γιορτή.
Ο μελισσοκόμος Dominique Micheletto παραλαμβάνοντας το βραβείο Εξαιρετικής Ποιότητας είπε χαριτολογώντας ότι «εάν δεν ήταν η αφοσίωση της γυναίκας μου και της οικογένειάς μου, δεν θα μπορούσα να συνεχίσω το επάγγελμα αυτό, όμως ο χρόνος που πέρασα με τις μέλισσες μπορεί να είναι παραπάνω από αυτόν που πέρασα με την οικογένεια και θέλω να τους ζητήσω χίλια συγγνώμη». Δίνοντας το βραβείο ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μια νέα Κύπρος εάν δεν στραφούμε στη γνησιότητα, την ποιότητα, πίσω στις ρίζες μας. Και για αυτό πιστεύω ότι αυτός ο θεσμός προσφέρει σημαντικό έργο στην Κύπρο».
Αρωγός του «Γαστρονόμου» και περήφανος χορηγός στη διοργάνωση των βραβείων η Τράπεζα Κύπρου. Υποστηρικτής των Κυπρίων παραγωγών οι υπεραγορές Σκλαβενίτης, του Πολιτισμού ο ΟΠΑΠ, του βραβείου εστιατορίου η ζιβάνα ΛΟΕΛ και υποστηρικτής του κυπριακού τουρισμού η Cobalt.
Μετά το τέλος των απονομών, οι εκατοντάδες καλεσμένοι απόλαυσαν τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι σεφ του περιοδικού Μαριλένα Ιωαννίδου, Αθηνά Λοϊζίδου και Θεόδωρος Ελευθερίου. Ήταν βασισμένα στα προϊόντα που βραβεύτηκαν, όλα πεντανόστιμα κατά γενική ομολογία!