Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
100% αγνό μέλι
Ο Dominique Micheletto βρέθηκε από τύχη, αλλά και από έρωτα με τη γυναίκα του, στην Κύπρο. Από μικρός είχε μεγάλη έλξη στις μέλισσες, στα 18 του ακολούθησε μαθήματα μελισσοκομίας, σπούδασε δασονόμος και φυσικά όταν έφτασε στην Κύπρο αναζήτησε μέλισσες. Ανοίγει τις κυψέλες χωρίς προστατευτική στολή, μοιάζει να ξέρει κάθε επιθυμία τους και τις προστατεύει σαν παιδιά του.
Με 150 κυψέλες γνωρίζει όσο λίγοι την κυπριακή χλωρίδα και, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια, παράγει 1,5 με 2,5 τόνους ετησίως, από 5-6 διαφορετικά είδη μελιού εξαιρετικής ποιότητας. Τρία είναι τα βασικά του κριτήρια για το αγνό μέλι: «να το τρυγήσεις πάντα σε παρθένες κερήθρες, χωρίς καπνό, και να μην ταΐζεις τις μέλισσες με ζάχαρη». Επιθυμεί διακαώς την οργανοληπτική ανάλυση στα μέλια, χωρίς ακόμα να βρίσκει συμπαραστάτες, πιστεύει ότι η βασίλισσα είναι «το παν στη μελισσοκομία» και κάνει βασιλοτροφεία, από τους ελάχιστους στην Κύπρο. Καταπολέμησε πρώτος τη βαρρόα με ανοργανικά οξέα – τον μεγαλύτερο εχθρό της μέλισσας – μια τεχνική που αγκαλιάστηκε παγκόσμια «για να ωφελήσει όλες τις μέλισσες του κόσμου και όλους τους μελισσοκόμους».
Βραβεύσαμε το μέλι Dominique για την υψηλή ποιότητά του και ελπίζουμε η βράβευση να γίνει αφορμή για να γευτεί το καταναλωτικό κοινό ένα από τα καλύτερα μέλια της αγοράς.
Μέλι Dominique, Παπαδιαμάντη 9, Έγκωμη, Λευκωσία, τηλ. 22353473. Το βρίσκουμε κυρίως στο σπίτι του και σε μικρά καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.