
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νίκος Λουκά - Food styling: Λάουρα Κολοκασίδου
Η Lidl Κύπρου, ο Γαστρονόμος και η σεφ Μαριλένα Ιωαννίδου παρουσιάζουν έναν οδηγό βιωσιμότητας στην κουζίνα, για ένα λαχανικό το οποίο με διάφορους τρόπους και ποικίλες παρασκευές νοστιμίζει και γλυκαίνει ακόμα περισσότερο την ελληνική και την κυπριακή κουζίνα.
Βραστές και συντηρημένες σε λαδόξυδο
Ένας πικάντικος χορτοφαγικός μεζές, ιδανικός για να συνοδεύσει τον μεζέ μας -ειδικά στα καλοκαιρινά τραπέζια. Αφού τις βράσουμε τις βάζουμε σε λαδόξυδο μαζί με σκόρδο και πολύχρωμα πιπέρια ή κόκκινα καυτερά πιπεράκια, φτιάχνοντας με αυτό τον τρόπο ένα ορεκτικό-όνειρο!
Ψημένες ολόκληρες στον φούρνο για μελιτζανοσαλάτα
Τις ψήνουμε και αφού κρυώσουν αφαιρούμε τη φλούδα. Ακολούθως τις ψιλοκόβουμε ή τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε σκόρδο λιωμένο, (προαιρετικά), ελαιόλαδο, ξύδι ή λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ή ακόμα και θρυμματισμένη φέτα.
Φέτες μελιτζάνας στη σχάρα
Ψημένες φέτες μελιτζάνας, αλειμμένες απλώς με λίγο ελαιόλαδο και ένα άγγιγμα αλατιού, αποτελούν την ιδανική βάση για ένα ελαφρύ μουσακά ή τις «μελιτζάνες παρμεζάνα», ένα κλασσικό πιάτο της ιταλικής κουζίνας. Στη σχάρα αποκτούν μια υπέροχη υφή -μαλακές αλλά όχι λιπαρές- και το διακριτικό καπνιστό τους άρωμα αναδεικνύει κάθε συνταγή.
Κομμένες σε κύβους και μισοψημένες
Κόβοντας τις μελιτζάνες σε κύβους και ψήνοντάς τες σε αντικολλητικό τηγάνι, με λίγο (ή πολύ) ελαιόλαδο, έχουμε αμέσως μια εξαιρετική πρώτη ύλη για ένα μπριάμ ή μια καπονάτα ή ένα ογκρατέν με κρέμα γιαουρτιού. Περί ορέξεως μελιτζάνα!
Ρολά μελιτζάνας με γέμιση αναρής και φέτας
Ένα πιάτο ωδή στη μεσογειακή κουζίνα, με άρωμα κυπριακό, ιδανικό τόσο για ορεκτικό όσο και για κυρίως πιάτο. Μια γεύση που δεν φωνάζει αλλά σε μαγεύει βαθιά, υπενθυμίζοντάς σου την τέχνη του να μαγειρεύεις με την καρδιά.
Για την πολύ νόστιμη αυτή συνταγή:
πλένουμε 1 κιλό μεγάλες, στρογγυλές μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκατοστού. Τις στρώνουμε σε ρηχό ταψί φούρνου, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τις αλείφουμε με 70 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χανιά Κρήτης - Νώμα. Τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε στη σχάρα, σε μέτρια θερμοκρασία για 30’. Τις γυρίζουμε και σκορπάμε στα ενδιάμεσα 200 γρ. ντοματίνια. Ψήνουμε για 15’ ακόμα και βάζουμε τις μελιτζάνες μόνες τους σε πιάτο. Τις καλύπτουμε με μεμβράνη για να μείνουν μαλακές και ευλύγιστες. Τα ντοματίνια τα κρατάμε ξεχωριστά, χωρίς να τα σκεπάσουμε.
Ετοιμάζουμε στη συνέχεια τη γέμιση: λιώνουμε 300 γρ. φρέσκια αναρή - Νώμα (αλατισμένη ή ανάλατη) και 100 γρ. Φέτα Π.Ο.Π Χαλκιδική - Νώμα με πιρούνι και ανακατεύουμε καλά μαζί με 50 γρ. ελαιόλαδο ,και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Παίρνουμε μία φέτα μελιτζάνας, βάζουμε στη μια άκρη κουταλιά σούπας γέμιση και τυλίγουμε. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλες τις μελιτζάνες. Ζεσταίνουμε 300 γρ. σάλτσα ντομάτας Pasta sauce Basil - Combino και σερβίρουμε μαζί με τα ρολά μελιτζάνας και τα ψημένα ντοματίνια.