
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νίκος Λουκά - Food styling: Λάουρα Κολοκασίδου
Η Lidl Κύπρου, ο Γαστρονόμος και η σεφ Μαριλένα Ιωαννίδου παρουσιάζουν έναν οδηγό βιωσιμότητας στην κουζίνα, για το πιο δροσιστικό και χυμώδες φρούτο του καλοκαιριού, το οποίο μπορεί να έχει παρουσία στο τραπέζι με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Μαρμελάδα καρπούζι
Μια ασυνήθιστη μαρμελάδα που μπορούμε να απολαύσουμε με αφράτο ψωμί, στραγγιστό γιαούρτι ή μια απλή λευκή κρέμα. Εύκολη για να τη φτιάξουμε, με μοναδική υφή και γεύση που θυμίζει… καλοκαίρι.
Παγωτό με καρπούζι και φράουλες
Κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το παγώνουμε. Το χτυπάμε σε μπλέντερ μαζί με φρέσκιες ή παγωμένες φράουλες και μέλι ή σιρόπι κι έχουμε ένα ασυνήθιστο παγωτό στη στιγμή.
Λεπτές φέτες καρπούζι σε σχαροτήγανο
Ιδανικές για να συμπληρώσουν μια πράσινη σαλάτα με φέτα ή χαλλούμι και να της δώσουν μια διαφορετική και θεαματική νότα. Συμπληρώνουμε -αν θέλουμε- εντείνοντας τη γεύση στη βινεγκρέτ με λίγη μουστάρδα.
Γλυκό του κουταλιού
Αξιοποιούμε το άσπρο μέρος από το καρπούζι για να φτιάξουμε το γνωστό σε όλους και άκρως καλοκαιρινό και τραγανό γλυκό του κουταλιού. Ιδανικό για γλυκό είναι βεβαίως το καρπούζι με χοντρή φλούδα, η διαδικασία είναι σχετικά απλή και το αποτέλεσμα σίγουρα σε ανταμείβει.
ΚΑΡΠΟΥΖΕΝΙΑ (ΚΑΡΠΟΥΖΟΠΙΤΑ)
Μια παραδοσιακή συνταγή των Κυκλάδων, με μια δικιά μας σύγχρονη πινελιά, στην οποία αξιοποιείται ακόμα και ο ζωμός καρπουζιού.
Για να τη φτιάξουμε:
χρησιμοποιούμε τη ψίχα, την κόκκινη γλυκιά σάρκα του καρπουζιού, από την οποία αφαιρούμε τα κουκούτσια. Μετράμε 1 ½ κιλό καθαρισμένο
καρπούζι, το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε σε σουρωτήρι. Το σπάμε στη συνέχεια με τα χέρια μας και το σουρώνουμε -θα έχουμε περίπου 700γρ ζωμό, τον οποίο μπορούμε να βράσουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει σαν σιρόπι. Προσθέτουμε αν θέλουμε 2 φύλλα ροδογέρανο (κιούλι) και με αυτό συνοδεύουμε την καρπουζένια μας ή ακόμα ένα απλό παγωτό βανίλια. Στη συνέχεια, βάζουμε το καρπούζι σε λεκάνη και το ανακατεύουμε με 200γρ. Belbake ζάχαρη και 100γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Χανιά Κρήτης. Κοσκινίζουμε 200 γρ. φαρίνα ζαχαροπλαστικής Νώμα πάνω στο μείγμα καρπουζιού, προσθέτουμε 1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό κανέλα (ξυλάκια κανέλας Kania) και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Λαδώνουνε ένα ταψί διαστάσεων 22 x 35 εκ. περίπου, με 20 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με 40 γρ. σουσάμι. Αδειάζουμε το μείγμα καρπουζιού πάνω σε αυτό και πασπαλίζουμε με ακόμα 40 γρ. σουσάμι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα και 15΄. Ραντίζουμε την καρπουζένια με 80 γρ. μέλι ανθέων Γλυκάνθη, μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε, είτε για να συνοδεύσει τον καφέ μας ή για να μας γλυκάνει μετά από ένα καλοκαιρινό γεύμα