
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νίκος Λουκά - Food styling: Λάουρα Κολοκασίδου
Η Lidl Κύπρου, ο Γαστρονόμος και η σεφ Μαριλένα Ιωαννίδου παρουσιάζουν έναν οδηγό βιωσιμότητας στην κουζίνα, για το πώς αξιοποιούμε στο έπακρο το υπέροχο αυτό καλοκαιρινό φρούτο που όλοι αγαπάμε!
Τσάι με κοτσάνια φράουλας
Βάζουμε τα κοτσάνια με τα μικρά κομματάκια φράουλας που αφαιρέσαμε καθαρίζοντάς τες σε κοχλαστό νερό για 10 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ένα υγιεινό και ωφέλιμο τσάι, ιδανικό ακόμα και για τα παιδιά. Τα φρέσκα κοτσάνια μπορούν επίσης να αρωματίσουν ένα ποτήρι παγωμένο νερό ή κρύο πράσινο τσάι.
Φράουλες στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση
Ο πιο εύκολος τρόπος να συντηρήσουμε τις φράουλες για πολύ καιρό είναι να τις παγώσουμε σε ειδική σακούλα κατάψυξης, αφού τις ξεπλύνουμε και αφαιρέσουμε τα κοτσάνια. Θα έχουμε έτσι έτοιμες παγωμένες φράουλες, τις οποίες μπορούμε να ξεπαγώσουμε και να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε να φτιάξουμε το cheesecake της συνταγής μας στην επόμενη σελίδα.
Κατεψυγμένες φράουλες και γρανίτα
Οι ολόκληρες κατεψυγμένες φράουλες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σαν θεαματικά παγάκια για να δώσουν χρώμα και φραουλένια γεύση σε μια παγωμένη λεμονάδα ή σε ένα ποτήρι σαμπάνια ή λευκό κρασί. Ακόμα, αν χτυπήσουμε τις φράουλες που έχουμε καταψύξει σε μπλέντερ μαζί με ένα απλό σιρόπι και χυμό από φρέσκο μοσχολέμονο, θα έχουμε στη στιγμή μια νοστιμότατη γρανίτα φράουλα.
Μαρμελάδα φράουλας
Βάζουμε ολόκληρες τις φράουλες (αφού αφαιρέσουμε τα κοτσάνια) σε μικρή κατσαρόλα, μαζί με τα δυο τρίτα του βάρους τους σε ζάχαρη και αφήνουμε για 1 ώρα. Προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας. Την απολαμβάνουμε μαζί με μια φέτα απλό κέικ ή φρυγανισμένο ψωμί ή ακόμα με παγωτό βανίλια ή στραγγιστό γιαούρτι. Αλλά κι από μόνες τους οι ολόκληρες φράουλες στη μαρμελάδα αυτή είναι σκέτος πειρασμός.
CHEESCAKE ΜΕ ΦΡΕΣΚΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Κρεμώδες, ανάλαφρο και απολαυστικό, είναι το γλυκό που ακροβατεί ανάμεσα στη φινέτσα και την απλότητα. Κάθε στρώση του είναι και μια υπενθύμιση ότι οι μικρές απολαύσεις είναι αυτές που ομορφαίνουν τη ζωή μας. Ειδικά αν, όπως εμείς, επιλέξετε να το δημιουργήσετε με φρέσκες φράουλες, αντί με μαρμελάδα ή σιρόπι, τότε η γεύση και η υφή του απογειώνονται ακόμα περισσότερο.
Για το υπέροχο cheesecake της φωτογραφίας:
βάζουμε 100 γρ. ζάχαρη με 100 γρ. νερό, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και 2 φύλλα ροδογέρανο (κιούλι) σε κατσαρολάκι και μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το σιρόπι σε λεκάνη και αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε 500 γρ. φράουλες - κρατάμε 200 γρ. για γαρνίρισμα και αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις υπόλοιπες. Τις κόβουμε στα δύο, τις ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Θρυμματίζουμε 400 γρ. μπισκότα Sondey digestive ή τα αλέθουμε ψιλά σε μπλέντερ. Λιώνουμε 80 γρ. βούτυρο
ανάλατο Milbona σε χαμηλή φωτιά και το ανακατεύουμε με τα μπισκότα. Βάζουμε ένα δαχτυλίδι τούρτας (διαμέτρου περίπου 23 εκ.) σε μια πιατέλα. Μεταφέρουμε τα μπισκότα μέσα στο δαχτυλίδι και τα πιέζουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού για να γίνει η βάση για το cheesecake. Βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Για να φτιάξουμε την κρέμα, διαλύουμε πρώτα 1 ½ φακελάκι ζελατίνη σε 150 γρ. καυτό νερό και προσθέτουμε 50 γρ. ζάχαρη. Στη συνέχεια, βάζουμε τις φράουλες με το σιρόπι σε μπλέντερ (αφού αφαιρέσουμε πρώτα το κιούλι) και λιώνουμε. Χτυπάμε 250 ml κρέμα γάλακτος Milbona (λίπος 30% τουλάχιστον), μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ξεχωριστά χτυπάμε 500 γρ. τυρί κρέμα Milbona (cream cheese classic) με ένα φακελάκι βανίλια, μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε το μείγμα ζελατίνης και συνεχίζου- με το χτύπημα. Προσθέτουμε στη συνέχεια τις φράουλες και στο τέλος την φρέσκια κρέμα. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα και αδειάζουμε πάνω στη βάση με τα μπισκότα.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Όταν θα θέλουμε να σερβίρουμε, αφαιρούμε τη φόρμα-δαχτυλίδι και γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες φράουλες.