Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Ιδιαίτερο και μοναδικό
Η κυπριακή οινοπαραγωγή περνάει σε μια νέα, πιο δυναμική φάση, αυτή της ιδιαιτερότητας. Και το γηγενές ερυθρό Γιαννούδι, αν και στο ξεκίνημά του, δείχνει ικανό να κάνει τη διαφορά. «Διαθέτει πολύ καλό γέμισμα και οξύτητα που βοηθάει στην παλαίωση και ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ που το κάνει ξεχωριστό. Εύκολα μπορεί να σταθεί στον διεθνή αμπελώνα», τονίζει ο οινολόγος Ορέστης Τσιάκκας, ο οποίος μαζί με τον γεωπόνο αδελφό του Έκτορα έχουν παραλάβει τη σκυτάλη από τον πατέρα τους στη συνέχιση της μεγάλης κληρονομιάς του οινοποιείου Τσιάκκας, στο Πελένδρι.
«Η επιτυχία οφείλεται στην ποιότητα της πρώτης ύλης» συμπληρώνει ο βασικός οινολόγος του οινοποιείου, Κώστας Ντάνος. «Παίρνουμε σταφύλια από τρία διαφορετικά αμπελοτόπια με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Προσπαθήσαμε αρκετά χρόνια για να καταλήξουμε στον τρόπο οινοποίησης, πώς να διατηρήσουμε την πρώτη ύλη κι αυτή την τυπικότητα». Αμπελουργικά το Γιαννούδι έχει κάποια προβλήματα άνθισης, άρα μειωμένης παραγωγής, ωστόσο αρκετοί οινοπαραγωγοί πειραματίζονται για να βρουν λύσεις.
«Προτεραιότητά μας είναι οι γηγενείς ποικιλίες, να αναδείξουμε τα δικά τους χαρακτηριστικά και το τοπίο της Πιτσιλιάς και να δώσουμε έμφαση στους ιδιόκτητους αμπελώνες μας» συμπληρώνει ο Ορέστης. Η στρατηγική για τα επόμενα χρόνια έχει χαραχτεί και η συνεργασία των υιών με τον πατέρα Κώστα Τσιάκκα, ο οποίος κρατά τη διεύθυνση και το marketing, «είναι πολύ καλύτερη από όσο περιμέναμε».
Η νέα παγκόσμια οινική σκηνή δίνει έμφαση στις αυτόχθονες ποικιλίες και η Κύπρος δείχνει διάθεση να έχει έναν σημαντικό -τηρουμένων των αναλογιών- ρόλο.
Πελένδρι, τηλ. οινοποιείου: 25991080, www.tsiakkaswinery.com. Το Γιαννούδι Τσιάκκας το βρίσκουμε σε επιλεγμένες κάβες.
Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου