Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΑπο τις ψαραγορές Blue Island κατευθείαν στο πιάτο σας. Ευφάνταστοι και ασυνήθιστοι τρόποι να μαγειρέψετε χτένια, μύδια, γαρίδες και σολομό.
Υλικά
- 500 γρ. χτένια από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κουταλάκι τσαγιού σπόροι μουστάρδας
Για τη μαρινάδα/σος:
- 25 γρ. τριμμένο τζίντζερ
- 60 γρ. χυμός πορτοκάλι
- 30 γρ. λευκό κρασί
- 1 κουταλάκι μέλι
Για τα συνοδευτικά:
- 750 γρ. πατάτες
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κόκκινες πιπεριές
- Αλάτι
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Τις απλώνουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και τις αλατίζουμε. Στο ίδιο ταψί βάζουμε και τις πιπεριές (ολόκληρες).
- Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου σε μέτρια θερμοκρασία για 40΄ περίπου. Τις πατάτες τις κρατάμε ζεστές και τις πιπεριές τις μεταφέρουμε σε μπολ, το οποίο καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 15’. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους και κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες.
- Για τη μαρινάδα, ανακατεύουμε το τζίντζερ, τον χυμό πορτοκαλιού και το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τα χτένια και αφήνουμε για 10', έτσι ώστε να μαριναριστούν ελαφρά. Στη συνέχεια, τα αφαιρούμε από τη μαρινάδα και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1΄ από την κάθε πλευρά (το πολύ), μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αλατίζουμε και τοποθετούμε τα χτένια σε πιατέλα.Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τη μαρινάδα. Βράζουμε για 1΄ και προσθέτουμε το μέλι.
- Περιχύνουμε τα χτένια και πασπαλίζουμε με χοντροκοπανισμένους σπόρους μουστάρδας και ξύσμα πορτοκαλιού. Συνοδεύουμε με τις πατάτες και τις πιπεριές.