«Κουκούτσες» ή «μόρες» τις λένε οι Κερκυραίοι τις μικρές αγκινάρες με το σκούρο χρώμα που πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το τυπικό ανοιξιάτικο λαδερό του νησιού, παρέα με πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια και αρακά.
Τα φασολάκια πλακί (ή πιλακί) είναι μεζές που πολύ τον συνηθίζουν στα τραπέζια τους οι Πολίτες. Ένα ωραίο λαδερό που σερβίρεται και κρύο και ταιριάζει πολύ με τη ρακή.
Δεν πετάμε τίποτα! Τον κιμά, το κοτόπουλο ή το μπριάμ που μας περίσσεψε το κλείνουμε σε έτοιμη ζύμη για πεϊνιρλί, παρέα με κίτρινο τυρί ή φέτα, το ψήνουμε και έχουμε ένα τέλειο σνακ ή βραδινό.
Το πληθωρικό κορφιάτικο παστίτσιο με τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση είναι από τις πιο ξεχωριστές συνταγές του νησιού, κληρονομιά από τα χρόνια της ενετοκρατίας. Με ζυμαρικά και πολλά διαφορετικά κρέατα τυλιγμένα σε ζύμη, είναι ένα αρχοντικό πιάτο για ιδιαίτερες περιστάσεις.