Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
Ζύμη
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 κουτ. σούπας κακάο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κάψουλα βανίλιας
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 350 γρ. βούτυρο, αρκετές ώρες εκτός ψυγείου ώστε να έχει μαλακώσει πολύ
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 αυγά
Γέμιση και γαρνίρισμα
- 100 γρ. σοκολάτα λευκή
- 100 γρ. σοκολάτα μπίτερ
- 2-3 κουτ. σούπας μαρμελάδα
- 2-3 κουτ. σούπας τρούφα (προαιρετικά
Διαδικασία
Φτιάχνουμε τη ζύμη: Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε αρχικά μόνο του το βούτυρο στο μίξερ για 5 λεπτά ώστε να αφρατέψει. Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε για άλλα 10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά... ...και μετά λίγο-λίγο το μείγμα του αλευριού. Οταν έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, σταματάμε το μίξερ.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με φαρδιά μύτη. Αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε ένα αυτοσχέδιο κορνέ που φτιάχνουμε διπλώνοντας σε χωνί μια λαδόκολλα και κόβοντας με ένα ψαλίδι τη μύτη. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου ή ένα μεγάλο ταψί.
Σχηματίζουμε με το κορνέ πάνω στη λαδόκολλα μπαστουνάκια ζύμης μήκους περίπου 6 εκ. Ψήνουμε τα μπαστουνάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά για περίπου 1 ώρα.
Για τη γέμιση και το γαρνίρισμα: Λιώνουμε χωριστά, σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, τις δύο σοκολάτες.
Ενώνουμε τα μπαστουνάκια ανά δύο είτε με μαρμελάδα είτε με μία από τις δύο λιωμένες σοκολάτες.
Μετά βουτάμε τις άκρες των πτι φουρ πρώτα σε μία από τις δυο σοκολάτες και έπειτα, αν θέλουμε, στην τρούφα. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για περίπου 2 ώρες.