Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ζάχαρη λευκή
- 2 βανιλίνες
- 40 γρ. ζελατίνη
Για τη σάλτσα βερίκοκου
- 10 ώριμα βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια, σε μικρά κομμάτια
- 150 γρ. ζάχαρη λευκή
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
Διαδικασία
Κρέμα: Μουλιάζουμε τη ζελατίνη για 20 λεπτά σε ένα μπολ με κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια, σε μέτρια φωτιά για 8 - 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρουν μία βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Στύβουμε τη ζελατίνη με τα χέρια μας και την ανακατεύουμε στο μείγμα με το γάλα, μέχρι να διαλυθεί, και αφήνουμε να κρυώσει.
Καλύπτουμε με μεμβράνη μια παραλληλόγραμμη φόρμα. Αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και αφήνουμε στο ψυγείο για 4 - 5 ώρες, μέχρι να σφίξει.
Σάλτσα βερίκοκου: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα βερίκοκα, με το λεμόνι και 100 ml νερό, σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Π
ροσθέτουμε τη ζάχαρη και το δεντρολίβανο και βράζουμε για 1- 2 λεπτά,μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρισμα: Αναποδογυρίζουμε την πανακότα σε μια πιατέλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.