Συνταγή: Γρηγόρης Γαστεράτος
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
- 6 αυγά
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
- 120 γρ. σπορέλαιο + επιπλέον για τη φόρμα
- 180 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 1/2 κουτ. γλυκού βανιλίνη
- 1 ασπράδι αυγού
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για το γλάσο
- 180 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και λαδώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 - 22 εκ.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το ασπράδι και το αλάτι, στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να προκύψει ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα, το οποίο μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπολ.
Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε εντελώς τον κάδο του μίξερ και το σύρμα (είναι σημαντικό να είναι στεγνά, γιατί θα χτυπήσουμε τη μαρέγκα και η υγρασία την επηρεάζει αρνητικά). Ρίχνουμε το ασπράδι και το αλάτι στον κάδο και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ), με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 55 - 60 λεπτά.
Για να δούμε αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα, κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι: Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης στη λάμα του, τότε είναι έτοιμο. Αλλιώς το ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βγει στεγνό το μαχαίρι.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αναποδογυρίζουμε αμέσως το κέικ σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε το κέικ.