Μία από τις διασημότερες ινδικές συνταγές είναι αυτό το κοτόπουλο με την πικάντικη μαρινάδα και τον ιδιαίτερο τρόπο ψησίματος, πρώτα στον φούρνο και μετά για λίγο μέσα σε σάλτσα.
Υλικά
- 1 κιλό φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, σε κομμάτια
- 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (ή μαϊντανού, αν δεν μας αρέσει ο κόλιανδρος)
Για τη μαρινάδα
- 4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 1½ κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών ταντούρι (σε μπαχαράδικα)
- 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
Για τη σάλτσα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 ξυλάκι κανέλας
- 4 σπόροι κάρδαμου
- 3 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- 150 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ελαφρώς χτυπημένα με ένα πιρούνι
- 100 ml ζωμός κότας ή νερό
- 1 κουτ. γλυκού τσάτνεϊ μάνγκο (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ ,στα ράφια με τα έθνικ προϊόντα και σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα) ή άλλο τσάτνεϊ που θα βρούμε
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
Για το μείγμα μπαχαρικών
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μείγμα γκάραμ μασάλα (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα)
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουτ. γλυκού κάρι, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών ταντούρι
Διαδικασία
Βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το κοτόπουλο στη μαρινάδα, ανακατεύουμε να καλυφθεί καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλο το βράδυ.
Mείγμα μπαχαρικών: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί.
Σάλτσα+ψήσιμο: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε την κανέλα και το κάρδαμο για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον πελτέ, τα ντοματάκια, τον ζωμό, τον κόλιανδρο, το τσάτνεϊ, τη ζάχαρη και το μείγμα μπαχαρικών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου. Ψήνουμε το κοτόπουλο στη μεσαία σκάλα για περίπου 7 λεπτά από την κάθε πλευρά. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και σερβίρουμε με λευκό ρύζι.