Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1 κλωναράκι φυσική βανίλια
- 200 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γρ. κρόκοι (από περίπου 4 αυγά)
- 120 γρ. ασπράδια (από περίπου 4 αυγά)
- 25 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- βούτυρο αγελάδος για τα φορμάκια
- ζάχαρη άχνη για τα φορμάκια
Διαδικασία
Σχίζουμε το κλωναράκι της βανίλιας κατά μήκος στη μέση. Γδέρνουμε το κλωναράκι είτε με τη λάμα του μαχαιριού είτε με ένα κουτάλι για να μαζέψουμε τα σποράκια του.
Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το γάλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Οταν το γάλα πάρει μία βράση, αδειάζουμε το 1/3 μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη για να μη δημιουργηθούν σβόλοι.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και βράζουμε το μείγμα για 10 δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Βουτυρώνουμε 6 - 8 ειδικά φορμάκια για σουφλέ. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο πρώτο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ). Μοιράζουμε στα φορμάκια και ψήνουμε για 8 - 9 λεπτά.
Τip
Μπορούμε να σερβίρουμε το αρωματικό αυτό σουφλέ περιχυμένο με λίγη σοκολάτα λιωμένη ή κάποια φρουτένια σάλτσα.