Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 5 μέτρια ακέρωτα πορτοκάλια, καλά πλυμένα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 μικρά ξύλα κανέλας
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- χυμός 1 μέτριου λεμονιού
- χυμός 1 πορτοκαλιού
Διαδικασία
Τρίβουμε τα πορτοκάλια στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, ώστε να απομακρύνουμε τη φλούδα των φρούτων, που είναι αρκετά πικρή, προσέχοντας να μη φτάσουμε στο λευκό εσωτερικό. Το ξύσμα, που είναι ιδιαίτερα αρωματικό, αν θέλουμε, το διατηρούμε σε βαζάκι στο ψυγείο, για να αρωματίσουμε κρέμες, κέικ κ.λπ.
Βάζουμε 3 κατσαρόλες με άφθονο νερό να βράσουν. Ρίχνουμε τα πορτοκάλια (άκοπα) μέσα στην πρώτη κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε, τα ρίχνουμε στη δεύτερη κατσαρόλα και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε και τα ρίχνουμε στην τρίτη κατσαρόλα. Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε τα πορτοκάλια σε ισόπαχες φέτες (ή ροδέλες) πάχους 0,5 εκ. και τις απλώνουμε σε μεγάλο ταψί που ιδανικά να τις χωράει σε μία στρώση. Βάζουμε την κανέλα και σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη ζάχαρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού και το κονιάκ και περιχύνουμε τις φέτες.
Καλύπτουμε καλά με 2 φύλλα λαδόκολλας και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.