Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 260 γρ. αυγά (περίπου 6)
- 335 γρ. ζάχαρη
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
- 7 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά
- 30 γρ. στιγμιαίος καφές
- 97 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο + επιπλέον για τη φόρμα
Για την γκανάς σοκολάτας αρωματισμένη με καφέ
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά
- 1 κουτ. σούπας στιγμιαίος καφές
- 300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Ζεσταίνουμε λίγη από την κρέμα γάλακτος σε ένα μπρίκι και διαλύουμε εκεί τον καφέ. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Οταν ενσωματωθούν, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αυτήν με τον διαλυμένο καφέ και στη συνέχεια το λιωμένο βούτυρο. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και το ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Γκανάς σοκολάτας αρωματισμένη με καφέ
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τον καφέ σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ.
Λίγο πριν πάρει βράση η κρέμα γάλακτος, τη ρίχνουμε στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει και να έχουμε ένα γυαλιστερό σοκολατένιο μείγμα. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του στους 30° C.
Γλασάρουμε το κέικ με την γκανάς, φροντίζοντας να καλυφθεί παντού.