Όπωροκηπευτικα:
Ακτινίδιο
Η καταγωγή τους είναι από την Κίνα και μόλις το 1975 τα ακτινίδια ήρθαν στην Ελλάδα. Πλέον καλλιεργούνται ευρέως στο νομό Πιερίας, αλλά και στην Ημαθία, την Πέλλα, την Αρτα, τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα, με πιο διαδεδομένη ποικιλία τη «Hayward». Βιολογικά ακτινίδια θα βρούμε στα αντίστοιχα καταστήματα και στις βιολογικές, λαϊκές αγορές, όμως σε γενικές γραμμές το συμβατικά καλλιεργούμενο φρούτο δεν δέχεται υπερβολικούς ψεκασμούς. Τα ακτινίδια έχουν ελάχιστη θερμιδική αξία (μόλις 44 kcal/100 γρ.) και είναι φρούτα τόσο πλούσια σε βιταμίνη C, που συναγωνίζονται το πορτοκάλι, καθώς 100 γρ. ακτινιδίου καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού για μία ολόκληρη ημέρα.
Συλλέγονται από τα δέντρα στα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και το Δεκέμβριο. Συντηρούνται στα επαγγελματικά ψυγεία αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να διοχετεύονται στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, στο ψυγείο του σπιτιού μας μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέσα σε πλαστική σακούλα -για να μην αφυδατώνονται- μία με δύο εβδομάδες, αναλόγως του πόσο ώριμα θα τα διαλέξουμε από τον μανάβη. Αν βιαζόμαστε να τα απολαύσουμε, θα αγοράσουμε ώριμα, μαλακά φρούτα, ενώ, αν είναι ακόμα σκληρά και άγουρα, θα τα αφήσουμε μερικές ημέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, έτσι ώστε να γλυκάνουν και να απαλύνουν η οξύτητα και η στυφάδα του άγουρου φρούτου.
Είναι η εποχή για: Καρότα, Κολοκύθες, Λαχανάκια Βρυξελλών, Λάχανα , Πράσα, Ραπανάκια, Σαλάτες, Σέλινο, Σπανάκι, Κουνουπίδι, Μπρόκολα, Παντζάρια, Χόρτα του βουνού
Ψαρια - θαλασσινά
Είναι ο μήνας κατά τον οποίο στις θάλασσες κυκλοφορούν κυρίως οι ανεμότρατες, αλλά και τα γρι γρι, ενώ λιγοστεύουν τα παραγάδια και τα διχτυάρικα λόγω κακοκαιρίας. Ξεκινάει η επιτρεπόμενη περίοδος αλιείας για τα κυδώνια, αλλά και για στρείδια, αχιβάδες, χτένια, καλόγνωμες και βόνγκολες, ενώ ισχύει ακόμα η επιτρεπόμενη αλιευτική περίοδος για τις γυαλιστερές
Είναι εποχή για: Αθερίνα, Βραστόψαρα, Γαρίδες, Γαύρος, Γλώσσα, Γοφάρια, Καλαμάρια, Καραβίδες, Κουτσομούρες, Λυθρίνι, Μαρίδα, Μπακαλιάρος, Μπαρμπούνια, Παλαμίδα, Πεσκανδρίτσα, Σαφρίδια, Σκορπίνες, Στείρα, Στρείδια, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τόνος, Φαγκρί, Χριστόψαρα, Χταπόδια
Κρεατικά
Σε κάποιες περιοχές, από τα τέλη του προηγούμενου μήνα έχουν ήδη αρχίσει τα χοιροσφάγια, και έτσι έχουμε φρέσκα: Χοιρινά, Λουκάνικα, Πηχτή και παστό κρέας. Με τα πρωτοβρόχια ξεμυτίζουν και τα πρώτα σαλιγκάρια.
Φρούτα
Είναι η κατάλληλη εποχή για: Κάστανα, Ρόδια, Κυδώνια, Καρύδια, Αμύγδαλα
Τώρα αρχίζουν: Αβοκάντο, Ακτινίδια, Γκρέιπφρουτ, Λωτός, Μανταρίνια, Πορτοκάλια, Φρούτα του δάσους, Ελιές (επιτραπέζιες)
Τώρα θα βρούμε τα τελευταία: Αχλάδια, Μήλα
Γαλακτοκομικά
Η τυροκομική περίοδος, που στις περισσότερες περιοχές ξεκινάει από το Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο, καθιστά τα φρέσκα τυριά στην καλύτερη εποχή τους. Ανθότυρο, Μαλάκα, Κοπανιστή, Τυροβολιά, Ξινομυζήθρα, Ξίγαλο, Μυζήθρα, Μελίπαστο.